Des de l’1 de gener d’aquest any a Catalunya s’han pres 45.007 mostres de sang per al control d’anticossos i 12.672 mostres per PCR de bestiar porcí. També s’han analitzat 11 porcs senglars trobats morts en el medi. Cap dels resultats ha estat positiu pel que fa a la pesta porcina africana (PPA) que va arribar a Europa a través de Bèlgica l’any 2018. En els darrers dies s’ha detectat el primer cas de PPA en porcs senglars a Alemanya, fet que ha tornat a fer saltar les alarmes. El cas es troba en un porc senglar procedent de Polònia, on s’han registrat 1.103 focus de la malaltia en porcs senglars, que no en altres porcs. Una de les claus del control és el seguiment de les partides de porcí que arriben des de la Unió Europea.
Divendres passat a la tarda, la consellera Teresa Jordà va explicar les mesures de prevenció que s’estan fent als representants del sector porcí. Així, va dir que “des del 2018 s’han implementat actuacions per millorar l’estat de la bioseguretat a les granges i prevenir l’entrada de la malaltia a Catalunya”. En aquest sentit, també va insistir en la responsabilitat dels ramaders per “garantir els més alts nivells de bioseguretat” i això vol dir posar tancats perimetrals o privar l’entrada a tota mena de vehicles i persones alienes a l’explotació. Perquè, segons Jordà, “ens hi juguem molt. No només per garantir l’excel·lència de la cabana porcina sinó també per poder assegurar l’accés als mercats exteriors del nostre sector”.
Davant del cas d’Alemanya, Corea del Sud ja ha anunciat la prohibició d’importació de carn de porc d’Alemanya i des del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació d’Espanya ja s’ha advertit que aquest fet pot “provocar distorsions al mercat del porcí”.
La renda agrària creix un 5,4% pel sector porcí
La renda agrària de Catalunya va créixer el 2019 un 5,4% en relació amb el 2018 i supera per primer cop la renda del 2007 a preus corrents. En concret, va assolir la xifra de 1.971,7 milions d’euros gràcies sobretot als preus dels productes ramaders i més concretament als del sector porcí (ell sol suma un 18,65% més). En valor econòmic, l’augment de preus del porcí va suposar una injecció al sector ramader de 234,76 milions d’euros.
Ara bé, la resta de sectors agrícoles van patir una disminució generalitzada de la renda d’un 4,91%. La més baixa va ser al sector dels cereals seguit de l’oli d’oliva, mentre que pugen la fruita seca i el farratge.
{{ comment.text }}