L’equip de govern de l’Ajuntament de Vic va aprovar aquest dijous en solitari les ordenances fiscals per a l’any 2020. El punt més discutit del ple va ser l’augment del 7% en l’impost sobre béns immobles, un increment que ERC i PSC consideren massa sobtat, però que la regidora d’Hisenda i l’alcaldessa van justificar defensant que arriba després de quatre anys sense haver tocat l’IBI i amb l’objectiu, en paraules de Núria Homs, d’equiparar Vic a ciutats similars i “invertir en serveis i millores”. A efectes pràctics, la pujada es traduirà en un augment aproximat d’entre 25 i 65 euros anuals segons el valor cadastral de cada immoble.
A banda d’aquest, els veïns i veïnes de Vic també percebran un augment en la taxa de recollida de residus, que pujarà un 8% en el cas dels habitatges i un 11% als establiments comercials. Segons l’equip de govern, la intenció és sufragar l’encariment de l’entrada de rebuig a l’abocador d’Orís i, de retruc, que la ciutadania entengui que és vital reciclar. I fer-ho més i millor.
Homs també va destacar en la seva primera intervenció que, com a contrapartida als increments, s’han millorat o creat bonificacions per mitigar l’impacte dels impostos. En són exemple les del 50% en l’IBI per a les famílies nombroses o als immobles que tinguin instal·lacions fotovoltaiques. Així mateix, la regidora d’Hisenda també va anunciar que a partir del 31 de desembre de 2020 s’aplicarà un recàrrec del 50% de l’IBI en els pisos desocupats amb l’objectiu que entrin en circulació com a habitatges d’emergència o a la borsa de lloguer social.
Malgrat les seves explicacions, Homs no va convèncer els grups de l’oposició, que van votar en bloc en contra de les ordenances. Amb els raonaments d’uns i altres es va fer evident que amb qui més havia avançat la negociació era ERC, però tot i això Josep Lluís Garcia va fixar l’augment del 7% de l’IBI com un “gran escull”: “És veritat que Vic està a la banda baixa en el tipus de gravamen i, per tant, que teníem cert marge per actualitzar-lo i disposar de més diners per invertir a la ciutat, però aquest percentatge de cop és massa elevat. Un 3,5% el vèiem més correcte per començar i tirar endavant”. Els republicans, que van repassar tant les propostes que havien plantejat que s’han inclòs a les ordenances com les que no, entre les quals aplicar la tarifació social a l’Escola Municipal de Música, també van marcar com a obstacle que s’aprovin les ordenances sense tenir al costat un pressupost detallat per saber a què es dedicaran els ingressos.
Capgirem, per la seva banda, va fer èmfasi en el moment excepcional que viu Catalunya i, tal com va explicar Joan Coma, el grup va refusar entrar en el debat concret de les ordenances: “Posem per damunt el context polític a nivell de país i no volem seguir normalitzant la situació com si no passés res. Igual que no ho fem amb reunions ni actes normals, no volíem normalitzar aquest ple”. És en aquest sentit que Coma va criticar l’actuació de JxCat i ERC a escala nacional i va lamentar que el govern de la ciutat, per exemple, “ni tan sols hagi condemnat les actuacions brutals dels Mossos”.
Carme Tena, l’única regidora del PSC, va justificar la seva negativa referint-se a l’increment del 7% de l’IBI com un “despropòsit”. “Si necessitem més ingressos com a Ajuntament, planifiquem les despeses i repartim l’augment en quatre anys”, apuntava, “però no li demanem a la població un esforç exagerat i avancem en progressivitat fiscal, perquè pagui més qui més té”.
{{ comment.text }}