L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

El Green Growth del centre BETA, a l’agenda de la Unió pel Mediterrani

El centre tecnològic de la UVic enceta la segona fase dels 14 projectes europeus d’economia verda

El 9 Nou
11/01/2020
Vic

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC lidera una comunitat de 14 projectes europeus que té com a objectiu estendre l’economia verda a tota la regió del Mediterrani. Es tracta de la comunitat Green Growth, que s’ha constituït sota el paraigua del programa Interreg MED per aglutinar tota la feina per a un desenvolupament sostenible en aquest territori. A més del BETA, la comunitat compta amb 6 socis principals, 13 membres associats i amb un pressupost de 30 milions d’euros. Aquesta comunitat, que ja té 14 projectes en marxa on treballen fins a 165 institucions, entitats i empreses de la regió, es va començar a gestar fa tres anys.
Ara, però, ha rebut el suport oficial, en forma de segell, de la Unió pel Mediterrani, una organització intergovernamental que aglutina 43 països. Això vol dir que els resultats que s’obtinguin dels projectes s’incorporaran com a referent a l’agenda estratègica de l’entitat. La investigadora i coordinadora del projecte, Mercè Boy-Roura, explica que “formar part de l’agenda estratègica de la Unió pel Mediterrani és molt rellevant, perquè vol dir que consideren l’economia verda com a quelcom prioritari al Mediterrani”. Aquest pas, afegeix, “ens ha portat a un nivell d’influència que a l’inici del projecte no hauríem cregut possible d’assolir”.
Aquest fet coincideix en l’inici d’una nova etapa –la segona fase– on, fins l’any 2022, es treballarà a partir de quatre grups corresponents a quatre grans blocs temàtics: l’eficiència en l’ús dels recursos naturals, la gestió verda i intel·ligent dels serveis públics, la gestió i reducció dels residus, i la competitivitat i innovació. Els objectius, per Boy-Roura, són clars. D’una banda, “treballar junts per anar cap a un model de funcionament que prioritzi la reutilització, reparació, remanufacturació i reciclatge de materials i productes davant el consum de matèries primeres verges”. De l’altra, que les administracions públiques i el sector econòmic i industrial “tinguin en compte els nostres resultats i els integrin a l’hora de legislar o prendre decisions”.
Al projecte, que fins ara ha aconseguit ja una dinàmica de treball basada en la cooperació, també hi participen per part del BETA el seu director, Sergio Ponsá, i el gestor i promotor del centre, Albert Palou.

El sistema agroalimentari genera un deute interregional, segons la UVic

Una investigació científica de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic-UCC i de la Universitat Autònoma de Madrid, que s’ha publicat a la revista PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America), conclou que l’actual sistema agroalimentari mundial genera un deute interregional entre diferents països. L’estudi identifica cinc grups i en destaca tres: un se superposa en gran mesura amb l’Àfrica, exportador d’aliments però que pateix fam; un altre està format per només vuit països grans productors d’aliments a costa d’alts impactes ecològics, i el tercer inclou gairebé tot Europa, amb un model productiu intensiu basat en grans importacions agrícoles i dietes riques en proteïnes.
Liderat per la investigadora Elisa Oteros-Rozas, ha analitzat la situació agroalimentària de 150 països a través de 43 indicadors de sobirania alimentària i 28 sociodemogràfics i de benestar.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 209 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't