Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

El grup Benito Novatilu s’estrena impulsant un centre de recerca

L’any 2019 les dues empreses van sumar 60 milions de facturació

Les empreses Benito Urban i Novatilu van estrenar divendres i de forma virtual el seu centre de recerca, que incorpora tot el departament d’investigació de les dues empreses i permetrà la interconnexió “entre professionals. Es tracta d’ensenyar la feina que anem fent internament cap als nostres clients”, explica la directora general del grup, Andrea Carandell, i demostrar, diu, que “així com Benito, una empresa nascuda el 1992, va estar al darrere de tot el boom de la construcció d’aquells anys, afronta ara el canvi cap a la sostenibilitat, la tecnologia i l’smart city”. Això vol dir que col·laboradors com Elisava i professionals, proveïdors i clients “siguin partícips dels canvis que estan passant, no només perquè coneguin el producte”, diu Carandell, que creu que Barcelona és un exemple dels canvis que ha fet i pot fer com a ciutat arran també de la pandèmia de la Covid i l’empresa “es vol posicionar”.

I és que les coses han canviat. “Per nosaltres l’smart city ja no és només tenir un banc al carrer i connectar-lo i que hi puguis carregar la bateria, sinó que és fer bancs com els que fem”, diu, “que són de plàstic reciclat. De taulons d’aquest material en vam vendre 40.000 l’any 2019 i amb això recuperem més de 300 tones de plàstic. Es tracta d’aplicar la intel·ligència abans”, diu. L’ús d’aquest material reciclat que ara també s’aplica a la bancada del banc també serveix per “fer taules de pícnic o passarel·les de platja o papereres”, explica el responsable de màrqueting i disseny de l’empresa, Arnau Miralpeix, que afegeix que té una vida duradora i “no es fa malbé. Estem donant 20 anys de garantia amb aquest tipus de taulons”. Són productes com aquest o les lluminàries amb sensors (vegeu article adjunt).

Totes dues empreses, que ara enceten una etapa com a grup, són de la família Carandell. Benito Urban va tornar a la propietat de la família a finals de l’any 2019 i tot i la pandèmia l’any 2020 ha servit per “tornar a conèixer l’empresa, en el cas de Benito, i sumar complicitats i sinergies amb Novatilu, que té sis anys, a més de tornar a la direcció familiar”, diu Carandell. No va ser l’any que esperàvem. Es venia d’un 2019 amb una facturació conjunta de les dues empreses de 60 milions d’euros i la integració d’una empresa de pilons del Vallès Occidental. “I és que volem créixer també amb la incorporació d’altres empreses”, a més del creixement orgànic, diu.

Carandell afegeix que amb les dues empreses “hem sumat tradició i novetat a més de tenir una fàbrica d’on surten 400.000 lluminàries a l’any a Manlleu” i les seus de Vic i Sallent. Un cop feta la fusió sumen 150 treballadors. L’any 2020 “el vam estabilitzar gràcies també a l’exportació, ja que tot i que la pandèmia és igual hi ha hagut llocs oberts en diferents moments”, diu Carandell, que preveu tancar el 2021 almenys com el 2019.

Estalviar un 85% en llum

Un exemple dels productes sorgits del centre de recerca de l’empresa és una lluminària que porta dos sensors i regula quan s’encén i quan s’apaga en funció del moviment així com la intensitat de la llum que desprèn. Una primera remesa d’aquestes lluminàries funciona des del passat mes de novembre a Olost, al sector del polígon industrial. Com explica el primer tinent d’alcalde a Olost, Gil Salvans, “buscàvem la manera de reduir la despesa en consum i en energia i amb el led, baixant-ne la intensitat”. A partir d’aquí i amb una subvenció sota el braç, Novatilu va desenvolupar amb una empresa de sensors una lluminària que “ens permet un 85% d’estalvi en el consum de llum”, diu Salvans.

L’Ajuntament té previst posar-les a tot el municipi excepte a la carretera principal, el carrer de Berga i la plaça Major en els propers dos anys. Salvans afegeix que fins i tot és un sistema més segur perquè “avisa quan passa algú, en llocs on la majoria del temps no hi passa ningú”. Per ara estan en una intensitat del 30% que arriba al 100% amb el moviment.
Com afegeix Albert de Ramos, director tècnic d’il·luminació de l’empresa, és un enllumenat que pot arribar al “balanç energètic zero” i és “positiu per a un enllumenat públic”. Les lluminàries, a més, es “parlen entre elles” davant el moviment i creen una onada de llum “quan passa un cotxe, per exemple, que va més de pressa que una persona”. També s’ha optat per un color més tènue del led.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 68 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't