La multinacional nord-americana Silgan ha fet una oferta vinculant per comprar part del grup francès Albéa. En aquesta part que comprarà, un cop d’aquí a uns mesos es formalitzi la venda, hi ha Covit, de Torelló. La compra es farà per uns 817 milions d’euros (900 milions de dòlars). Aquesta divisió del grup Albéa té 10 fàbriques en diferents punts d’Europa (una d’elles, Covit), Amèrica del Nord, Amèrica del Sud i Àsia. L’any 2018 va tancar amb uns 348 milions d’euros de facturació. Totes dues empreses –Silgan i Albéa– tenen una divisió de productes lligats a la perfumeria, en concret són fabricants de dispensing (bombes per aromatitzar i dispensadors), però Silgan té també una divisió alimentària. De fet, fins fa uns mesos Silgan encara tenia en funcionament una fàbrica a Torelló on feia taps metàl·lics per a pots d’aquest sector. El passat mes d’abril va decidir tancar i fer un expedient de regulació d’extinció per a 59 dels seus 73 treballadors.
Segons ha explicat el president i conseller delegat de Silgan, Tony Allott, en una nota de premsa feta pública per l’empresa, aquesta adquisició “millorarà significativament l’oferta dels nostres productes”. Silgan podrà oferir bombes d’escuma altament dissenyades, bombes de boira fina, bombes de loció, mostrejadors i taps de fragància i per a productes de bellesa personal. L’empresa preveu uns estalvis de costos operatius de 18,2 milions d’euros anuals en el termini de 18 mesos després de l’adquisició, que s’obtindrien “mitjançant la reducció de les despeses generals i administratives, l’estalvi de compres i les eficiències en la fabricació”. El grup empresarial preveu fer aquesta adquisició amb crèdits a un “cost atractiu”. Més enllà del que ha fet públic, no hi ha cap indici que això suposi un canvi per a la planta de Torelló, que creix des de l’any 2016 i està al dia en la modernització de la planta.
Silgan té 73 plantes a Amèrica del Nord, 3 a Amèrica del Sud i 26 repartides entre Europa, principalment, i Àsia. Va néixer el 1987 als Estats Units de la mà de Phil Silver i Greg Harrigan, cotitza al Nasdaq i el 2018 va facturar 4.000 milions d’euros.
Totes dues multinacionals tenien empreses que havien estat del grup Vemsa
Silgan Holdings Inc. és una multinacional nord-americana amb seu a Stamford (Connecticut) que l’any 2008 va comprar la unitat productiva de Vem de Tapas Metálicas, una de les empreses del grup Vemsa, que es va liquidar perquè havia entrat en concurs de creditors. En aquesta empresa s’hi feien tapes metàl·liques per a pots, majoritàriament per al sector alimentari. L’empresa –que aquí com a filial es deia Silgan White Cap– va anunciar l’abril de l’any passat que tancaria la fàbrica de Torelló i va pactar l’acomiadament de 59 dels 73 treballadors que hi tenia. Aquest desembre ja estava tancada. La filial havia tingut pèrdues els dos darrers anys, facturava uns 20 milions d’euros però li calia una inversió important –per deixar enrere un tipus de client i de producte– que van considerar inviable. La producció que haurien fet a Torelló es va traslladar a les fàbriques d’Itàlia, Polònia i Alemanya, i a Barcelona va obrir una delegació on hi han anat 14 treballadors de les oficines de Torelló.
Per la seva banda, Covit, nascuda l’any 1977, també dins del grup Vemsa, va ser adquirida l’any 2010 pel grup financer d’origen alemany PHI Industrial Acquisitions. Era la darrera fàbrica del grup Vemsa i passava per algunes dificultats. Aquell mateix any, al setembre, un incendi la va deixar inoperativa però s’hi va reinvertir, modernitzant-la i renovant la maquinària, i es va anar recuperant des del 2016. El 2018 va facturar 19,2 milions d’euros. Aquell any, la va comprar Albéa, que és propietat del fons de capital risc Pai Partners. Covit és la responsable del negoci del metall del grup
{{ comment.text }}