Hi van viure quan eren petits i miraven de recordar què hi havia a cada espai de la casa del Mallol de Sant Hipòlit, que s’inaugurava aquest dissabte i que s’ha rehabilitat a través del Pla de barris. Mercè i Joan Pujol, que són germans, parlaven dels vidres de colors que hi havia en els armaris d’una de les sales de l’edifici, on aquest dissabte hi havia dues maquetes de fusta, la de la casa i la del barri que s’han transformat. Els Pujol residien a la masia de Serinanell, a Orís, i l’any 1940, després de l’aiguat, els cinc germans es van traslladar amb una tieta al Mallol, que era del mateix propietari de la casa on vivien els seus pares. “Havíem d’anar a viure a Manlleu, però l’aiguat del 40 es va endur la casa on havíem d’anar” i d’aquí que van anar a parar a l’edifici que ara s’ha reformat, que també els quedava més a prop per poder anar a l’escola. Tot i que fa uns mesos ja van anar en una jornada de portes obertes, comentaven, “volíem veure com ha quedat de maco” el lloc on van anar quan tenien entre 5 i 7 anys i del qual tenen molts records.
Com els germans Pujol, desenes de persones van passar dissabte per l’espai on es van organitzar diversos tallers i activitats, ja amb la voluntat que la casa del Mallol acabi sent un centre cultural i un punt de referència per al municipi i també per a tota la comarca, com apuntava l’alcalde, Gerard Sancho (JxCat). La casa de cultura és “la joia de la corona” d’un projecte que ha permès renovar tot el barri i al qual s’hi han invertit 3,5 milions d’euros des del 2010, en el marc de la Llei de barris. D’aquesta manera culmina “un dels projectes més ambiciosos que mai s’han dut a terme”, al qual s’hi ha invertit una quantitat de diners al pressupost total d’un any al municipi. De tot plegat, la Generalitat n’ha assumit el 75% i la resta el consistori, també amb ajuts de la Diputació de Barcelona.
Des del 2010, “s’ha fet un esforç molt gran per part de la Generalitat i l’Ajuntament” per tirar el projecte endavant, en què hi ha hagut alguns entrebancs com “la crisi i l’aplicació del 155”, apuntava la directora general d’Administració Local, Rosa Vestit, que valorava el canvi d’imatge d’un barri que va créixer a l’entorn de la casa del Mallol, que data del segle XVI.
Sancho va recordar que s’ha rehabilitat tot el barri: els carrers, els serveis com el clavegueram o l’aigua i també s’han arreglat places i s’ha obert el carrer Tramuntana, a banda de la casa. L’alcalde va fer un agraïment als exalcaldes Xavier Vilamala (Sumem-CP), que va engegar la iniciativa, i Hipòlit Serra (SV-AM), que la va continuar, i als regidors i tècnics que hi han treballat. A partir d’ara, va dir, com ja es planteja a les activitats que hi haurà tota la setmana, es vol donar vida al Mallol com a centre neuràlgic de la cultura.
{{ comment.text }}