Té present la data: 7 de febrer de 2017. És el dia que li van detectar diabetis tipus 1, la que implica injectar-se insulina. Era dimarts. El dia abans “a l’escola vaig beure molt i a casa encara tenia set”. Amb només 12 anys, la manlleuenca Núria Jané en recorda tots els detalls: la primera anàlisi, a l’ambulatori, va marcar 435 mil·ligrams de glucosa per decilitre de sang. La van traslladar a l’Hospital de Vic, i al cap d’una hora havia pujat fins a 512, gairebé triplicant un registre estàndard. “Em vaig espantar, no sabia ni què volia dir diabetis”, explica. Aquell dia li va canviar la vida, però “tampoc tant”.
El més substancial és que “ara he de controlar què faig i, sobretot, què menjo”. La família sencera ha modificat lleugerament els hàbits. Les etiquetes dels aliments, fins llavors inadvertides, les llegeixen amb atenció. Mesurar la ingesta d’hidrats de carboni és bàsic per mantenir la diabetis a ratlla. Emili Jané, pare de la Núria, apunta que “tots ens hem acostumat a la llet desnatada o a la pasta integral”. Ella ha hagut de fer petites concessions, entre les quals pesar els ingredients de qualsevol plat o renunciar a llaminadures convencionals, però no més. Continua tocant el violí, juga a pàdel, va a teatre i estudia idiomes. La xarxa social Instagram és una bona aliada amb qui comparteix hores lliures. El que sí que ha de seguir són pautes estrictes a l’hora de menjar –els àpats, sempre a la mateixa hora– i mesurar-se la glucosa mínim sis cops cada dia. Si fa esport, més. S’injecta insulina quatre vegades. “Encara estic a la lluna de mel”, diu. Fa referència al concepte mèdic per definir que “el meu pàncrees s’ha prejubilat: continua fabricant insulina, però necessita ajuda”. Ja l’han avisat que aquesta etapa s’acabarà. No li fa por. Es punxa ella mateixa i sap identificar els símptomes d’una pujada o baixada de glucosa. A més, va equipada amb un “kit de supervivència”: glucòmetre, punxador, tires reactives, insulina, agulles i sucre. El lema, el té clar: “La diabetis s’ha d’adaptar a la teva vida”. No a la inversa.
ANÀLISIS GRATUÏTES PEL DIA MUNDIAL
Aquest dimarts és el Dia Mundial de la Diabetis. Per commemorar la data, la delegació d’Osona de l’Associació Diabètics de Catalunya oferirà anàlisis gratuïtes de glucosa al vestíbul de l’Hospital Universitari de Vic. Hi seran des de 2/4 de 10 fins a 2/4 de 2. Segons el CHV, un 8% dels osonencs són diabètics i n’hi ha molts de no diagnosticats. A Catalunya s’estima que aquesta alteració de salut afecta 600.000 persones.
{{ comment.text }}