EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El percentatge de positius per alcohol a la carretera repunta a Osona i el Ripollès

Els Mossos analitzen si es tracta d’una tendència o la reacció a uns anys de restriccions

“Si beus no condueixis”. Ho verbalitzava a través de la ràdio i la televisió l’any 1985 una de les estrelles musicals del moment, Stevie Wonder, mentre de fons se sentia el seu tema Don’t drive drunk. L’eslògan publicitari, simple, directe i fins i tot un punt obvi, continua totalment en vigor gairebé 40 anys després. “És la millor frase que s’ha fet mai per fer agafar consciència a la ciutadania”, remarca el cap de l’Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Central dels Mossos d’Esquadra, l’inspector Francesc Parra. I és que transcorregudes quatre dècades, i tot i les nombroses campanyes de sensibilització fetes des de les diverses administracions públiques catalanes i estatals, “encara hi ha gent que no té clar que el vehicle s’ha d’agafar en plenes condicions”, i que no fer-ho “pot tenir unes conseqüències molt altes”, apunta Parra.

La feina de conscienciació va permetre frenar una sagnia que a finals dels anys vuitanta i principis dels noranta es traduïa en elevats percentatges d’accidents de trànsit on l’alcohol i la conducció anaven de la mà. Tot i això, la tendència a la baixa pel que fa als positius per alcohol de les últimes dècades a Catalunya es va capgirar a partir de l’any 2012. L’escenari, a través de les dades facilitades pel Servei Català de Trànsit, es repeteix a Osona i el Ripollès. A Osona, fa 10 anys es detectaven un 5,2% de positius per alcohol al volant, arribant a un mínim històric el 2016 (4,6%). En els últims anys, tot i les restriccions de mobilitat i d’activitats a causa de la pandèmia, el percentatge ha tornat a pujar, arribant al 7,2% de proves positives el 2021 i, sense tenir l’any tancat, situant-se al 6,6% aquest 2022. Precisament l’inspector Parra, sense entrar al detall de les xifres facilitades pel SCT –ja que no mostren alguns matisos importants pels Mossos d’Esquadra–, sí que confirma aquesta sensació: “Semblaria que hi ha un repunt de lectures positives per alcohol així com de negatives a fer la prova per part dels conductors”, exclama. En aquest sentit, l’inspector dels Mossos assegura que el cos policial “es troba a l’expectativa per extreure conclusions”, ja que caldrà veure si aquest creixement del percentatge de positius en els controls d’alcoholèmia “és una tendència que es consolida”, o si es tracta “d’una reacció puntual de la ciutadania a uns anys marcats per les restriccions”. Al Ripollès, la dada de positius per alcoholèmia se situava al voltant del 2% fins l’any 2019, i la xifra ha pujat fins a fregar el 3% en els últims tres anys.

El que també han disminuït a Osona i el Ripollès són el nombre de lectures fetes. Això respon a l’estratègia dels Mossos de “no fer molts controls en llocs diferents d’una comarca amb pocs efectius de policia en cada punt”, sinó establir menys controls “pel que fa a quantitat”, però amb moltes més patrulles aturant tots els vehicles que passen per cada ubicació escollida. En aquestes xifres del SCT caldria sumar-hi les lectures d’alcoholèmia que fan les diverses policies locals dels municipis d’Osona i el Ripollès a l’interior de la trama urbana dels seus municipis. A Vic, per exemple, l’any 2021 es van fer 1.351 lectures d’alcohol i drogues, i un 14% d’elles va donar un resultat positiu.

Precisament la setmana passada, els Mossos van iniciar l’operació Grèvol, el programa operatiu específic (POE) de seguretat ciutadana que s’activa per les festes nadalenques. Això afecta molts departaments de la policia catalana, “entre ells el de Trànsit”, reforçant l’objectiu que persegueixen durant tot l’any: “Que la gent no condueixi sota els efectes de les drogues i l’alcohol, i per aconseguir-ho despleguem tota una estratègia”, diu Parra. La part més visible són els punts de control, que per aquestes dates s’adapten a dues variables: d’una banda, se situen en localitzacions properes “a llocs on sabem que es pot donar la combinació d’alcohol i conducció” i de l’altra, es fan en hores posteriors als àpats principals, que en el dinar “és entre les 4 de la tarda i les 7 del vespre” i a la nit, “entre les 10 del vespre i la 1 de la matinada”. Tot i aquestes especificacions, l’inspector Parra deixa clar que de controls “se’n fan tot l’any, a tot arreu i a tota hora”, ja que l’objectiu que persegueixen és el de treure els conductors beguts de les carreteres, “i els trobem en tots els col·lectius, no només en els que surten de marxa o tornen d’un àpat”.

L’operació Grèvol es mantindrà activa fins al 15 de gener, i en l’àmbit del Trànsit Parra remarca que a través de l’experiència viscuda fins ara “les festes nadalenques no solen ser especialment conflictives” a la Catalunya Central. Per aquestes festes, més enllà de l’eslògan de si beus no condueixes, també cal tenir ben present el cartell que acompanyava la campanya del 1985: una copa d’alcohol més el cotxe és igual a una ambulància. Simple, però efectiu. I real.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 883 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't