La crisi de la Covid-19 no és l’única que té amb l’ai al cor el sector porcí, també pendent d’una altra plaga, en aquest cas sense afectació als humans, com és el de la pesta porcina africana (PPA). La producció porcina depèn de moltes variables a l’hora de dibuixar el seu futur i encara que el present no sigui el desitjat no és tan negre com el poden pintar altres sectors productius.
En aquest clima d’incertesa sanitària es va fer aquest dilluns una anàlisi de la situació actual en un webinar que la Llotja de Contractació de Vic havia previst dur a terme –al marge de tot aquest inesperat context– de forma presencial durant el Mercat del Ram amb la participació de representants del sector. La caiguda del turisme i que la Xina acapari el 70% de les exportacions de carn de porc són les preocupacions més latents. El director general de Patel, Albert Morera, veu “grans incerteses” en el futur del sector que depèn de l’evolució de la crisi sanitària, de si apareixen rebrots o no de la malaltia i de la intensitat que puguin tenir, de l’evolució de la demanda xinesa i dels acords geopolítics a escala mundial que poden repercutir en les exportacions. Quant a la demanda interna “la influència ha estat important pel turisme”, sostenia Jorge Costa, CEO de Grup Costa.
Tot i que “al març ens vam haver de multiplicar per abastar a la gran distribució”, recordava Costa, també preveu que “a l’octubre baixarà el consum”. En qualsevol cas, la caiguda de la demanda, que ha repercutit en el preu en llotja de la carn, també ha anat acompanyada d’un increment de costos per les mesures de bioseguretat que s’han hagut de prendre. “Els centres estan molt conscienciats”, segons Costa, mentre que Morera reblava que “a Espanya s’han treballat molt bé els protocols en zones comunes”. Miguel Ángel Higuera, director d’Anprograpor, l’associació espanyola de productors de porc, assenyalava en aquest sentit que “com més ràpida és la reacció del govern menor són els efectes de la pandèmia” i alhora també recomanava “diversificar proveïdors per poder mantenir l’activitat”.
En qualsevol cas, els ulls del sector estan fixats en el mercat asiàtic, en com evoluciona en aquests països la situació de la Covid-19 i en especial com es recupera la Xina dels efectes de la PPA, perquè estan apareixent rebrots al mateix temps que hi ha moviments interns de bestiar per reposar caps a les granges afectades. “La Xina la necessitem moltíssim”, insistia Morera, tot i que “la reposició de truges no sabem el que tardarà”, segons Costa. Un rebrot de la pesta aquí “seria un drama”, admetia Costa i Morera, que ho definia com “una calamitat absoluta. Som dependents de l’exportació”, mentre que si el problema aparegués en un país competidor com Alemanya, Costa creu que “a curt termini ens beneficiaria, però seria perjudicial”.
El president de la Llotja de Vic, Josep Puigdollers, va tancar l’acte defensant el foment del consum de carn de porc i insistint que “hem d’augmentar la bioseguretat i el talent de les nostres granges”.
{{ comment.text }}