QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Racó de l’Ibèric, gastronomia amb el millor pernil ibèric de La Joya

Cada any, Eduard Godoy viatja a El Repilado per escollir a mà els pernils ibèrics de La Joya, símbol de tradició i qualitat que sedueixen els paladars més exigents de Vic

El Racó de l’Ibèric, la botiga i espai de degustació situada a la plaça Major de Vic, s’ha convertit en pocs anys en un dels grans referents del pernil ibèric a la comarca d’Osona. Sota la direcció d’Eduard Godoy, aquest establiment combina l’experiència i el coneixement profund del producte amb una aposta clara per la qualitat i l’artesania. En aquest camí, la col·laboració amb La Joya, una de les marques més antigues i prestigioses del món del pernil ibèric, ha estat clau.

La Joya: més de 130 anys d’autenticitat i tradició

La Joya, fundada el 1889 al nucli d’El Repilado (Jabugo), a la serra d’Aracena, és sinònim d’autenticitat, respecte pel producte i mètodes d’elaboració tradicionals. Amb més de 130 anys d’història, l’assecador on es curen els pernils continua funcionant com abans: amb el control meticulós del mestre perniler José Juan, que obre i tanca les finestres de manera manual per aprofitar les condicions naturals del microclima de la zona. Aquest entorn únic, amb estius molt calorosos i hiverns extremament freds, i una oscil·lació tèrmica de més de 50 graus, propicia una curació lenta i constant que accentua els sabors umami del pernil.

Diversitat i qualitat garantides en cada peça

Els productes de La Joya cobreixen tot l’espectre de l’ibèric: des dels pernils d’engreix de raça 50% ibèrica fins als de gla 100% ibèrica. Tots provenen d’un cicle de producció completament integrat, que assegura una traçabilitat absoluta, des de la criança dels porcs en les deveses d’alzines i roures de la Sierra fins al tall final. Aquest model garanteix no només la qualitat gastronòmica, sinó també la sostenibilitat i la seguretat alimentària.

Selecció personal i compromís amb l’excel·lència

Eduard Godoy ha apostat decididament per La Joya des del primer dia. Com ell mateix explica, “per nosaltres, no es tracta només de vendre pernil, sinó d’oferir una experiència. És essencial poder visitar l’assecador, conèixer el producte en origen, el professional que els cuida dia a dia i seleccionar peça a peça. Aquesta relació directa amb La Joya ens permet garantir al client que allò que troba a la nostra botiga és el millor que pot oferir el món ibèric”.

Visita anual a l’assecador per a una selecció meticulosa

Cada any, Godoy viatja personalment a El Repilado, al cor del terme municipal de Jabugo, per seleccionar a mà entre 6.000 i 7.000 peces de pernil i espatlla ibèrica a l’històric assecador de La Joya, considerat un dels més antics de la zona. Aquest procés meticulós assegura que només les millors peces arribin als prestatges i a les taules d’El Racó de l’Ibèric. És aquesta cura en la selecció, unida al coneixement profund del producte i al tracte directe amb el productor, el que diferencia l’oferta de Godoy respecte d’altres propostes del sector.

Un nou projecte: gastronomia i espectacle a Vic

Ara, El Racó de l’Ibèric fa un pas més en la seva trajectòria d’innovació i qualitat gastronòmica. Eduard Godoy està ultimant els detalls per a una nova obertura a Vic: un restaurant que anirà més enllà de l’espai de degustació actual, i que proposarà una experiència única en la qual el pernil ibèric continuarà sent el gran protagonista. En aquest nou establiment, que es presentarà oficialment ben aviat, es combinaran les actuacions musicals en directe amb el tall professional de pernil en viu, oferint un espectacle complet per als sentits. L’objectiu és portar el ritual del tall de pernil ibèric a un nou nivell, convertint-lo en un moment de celebració compartida i posant-lo en valor davant un públic cada cop més entès i exigent.

Eduard Godoy amb un exemplar de pernil ibèric La Joya | Albert Llimós

“Aquest nou projecte neix de la il·lusió de compartir el que sabem fer millor: portar la cultura del pernil ibèric a tothom que l’estimi, però d’una manera diferent, més dinàmica i participativa. Volem que la gent gaudeixi de cada tall com si fos una peça musical, amb l’acompanyament perfecte”, avança Godoy.

Amb aquest nou espai, que mantindrà l’esperit artesanal i l’aposta per la màxima qualitat, El Racó de l’Ibèric aspira a reforçar encara més el seu paper com a ambaixador del pernil ibèric a Osona. La combinació de gastronomia, música i tradició serà la clau d’un concepte únic que promet posicionar Vic com un punt neuràlgic del pernil ibèric al país.

Mentrestant, a la botiga de la plaça Major, els clients poden continuar gaudint dels talls acurats, del coneixement expert del seu equip i, sobretot, d’un producte que parla per si sol. Els pernils i les espatlles de La Joya, seleccionades una a una per Godoy, són l’expressió més pura del que pot oferir la gastronomia ibèrica: sabor intens, textura equilibrada i una història que es remunta a més de 130 anys d’ofici i passió.

En una ciutat com Vic, de forta tradició càrnia i paladars exigents, la proposta de Godoy i La Joya encaixa a la perfecció. La relació propera entre el productor i el detallista, el respecte per l’origen i el compromís amb la qualitat fan que cada mos del pernil que s’hi serveix sigui molt més que un producte gastronòmic: és una experiència cultural i emocional.

LA PREGUNTA

Considera que PSOE i Junts recomposaran la relació per restituir la majoria de la investidura?

En aquesta enquesta han votat 175 persones.