El Ripollès i el Berguedà, dues comarques que estarien afectades pel desenvolupament dels Jocs Olímpics (JJOO) d’hivern 2030, no podran participar en la consulta vinculant que durà a terme el Govern a la primavera per decidir el futur de la candidatura. Tal com ha detallat la consellera de Presidència, Laura Vilagr`à, en roda de premsa aquesta tarda, en la consulta, que hi votarien al voltant de 60.000 persones, només hi participaran els majors de 16 anys que siguin residents de l’Alt Pirineu i l’Aran, és a dir, de les comarques de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Cerdanya i la Vall d’Aran. Vilagrà ha defensat que la consulta es limita a aquestes dues vegueries “perquè volem acostar la decisió al territori”.
Segons la consellera, amb els Jocs Olímpics el Govern podrà establir una estratègia “Pirineu 2030”, la qual permetria “desenvolupament, activitat econòmica i oportunitats per a tothom”. Tanmateix, també ha advertit que “no farem infraestructures ni equipaments faraònics que no té sentit que fem al Pirineu” i que els jocs han de “respectar la biodiversitat i els espais naturals”. A través d’una enquesta que ha impulsat l’executiu català, que ha tingut un cost de 16.788,75 euros i en la qual hi han participat 1.506 persones, 300 de les quals del Pirineu, s’ha constatat que tres de cada quatre catalans veuen interessants la candidatura dels JJOO.
El Govern encara no sap on es faran les proves esportives
Tal com ha reconegut la consellera Vilagrà aquest matí al Via Lliure de RAC1, el Govern desconeix a on se celebraran les proves esportives dels JJOO. No obstant això, la consulta vinculant ja s’ha acotat a l’Alt Pirineu i l’Aran. L’executiu català tampoc ha precisat quines actuacions s’executaran als territoris.
No obstant això, segons un document del Departament de Presidència que fa referència a les actuacions a curt termini i planificació estratègica pel territori, al qual ha tingut accés EL 9 NOU, l’executiu treballa d’acord amb 18 accions governamentals, entre elles la millora de la connectivitat a la muntanya, potencionar el primer sector, la millora d’equipaments culturals i educatius, entre altres.
Oposició als JJOO en considerar que “no aporta solucions a la població”
Oriol Ajenjo, membre de la plataforma Stop JJOO, en una entrevista en aquest mitjà el passat setembre considerava que la candidatura és “continuisme d’un model esgotat basat en el turisme de masses”, la qual cosa provoca que “el Pirineu sigui un parc lúdic fet a mida per a l’àrea metropolitana de Barcelona”. També comentava que el projecte no aporta solucions a la població i que el foment del sector serveis “fomenta la precarietat laboral, ja que l’hostaleria i el turisme provoquen contractes dolents i temporals i els que més pateixen són els joves”.
{{ comment.text }}