El semàfor que mesura l’evolució de la pandèmia ha passat de vermell a taronja tant a Osona com al Ripollès. Totes dues comarques presenten actualment un risc de rebrot de menys de 100 punts i la velocitat de propagació, inferior a 1, indica que la Covid-19 es troba en fase de regressió. També han millorat els indicadors a escala municipal. Vic i Manlleu, que la tardor passada encapçalaven el rànquing de les ciutats catalanes en situació menys confortable, consten ara a la part baixa de la taula, amb un risc de rebrot de 89 i 40 punts. D’altra banda, Ripoll, Prats de Lluçanès i les Masies de Roda són els municipis d’Osona i el Ripollès on proporcionalment s’han detectat més casos les últimes dues setmanes. Tot i això, no hi ha dubte sobre la millora general, que també es reflecteix en el nombre de proves diagnòstiques que donen positiu: només un 2,5% del total que es realitzen.
L’alentiment de la circulació del virus al carrer continua traduint-se en menys pacients ingressats als hospitals. Al de Campdevànol, per exemple, no hi queda ningú a qui s’estigui atenent a causa de la Covid-19 i als de Vic i Manlleu s’ha passat dels 27 de fa set dies a 25. Estan repartits entre l’Hospital Universitari de la Santa Creu (10), el Sant Jaume de Manlleu (4) i l’Hospital Universitari de Vic (11). En aquest darrer centre també hi ha hagut un descens important dels malalts que requereixen cures intensives a causa del coronavirus. I és que si a principis d’abril en constaven 22, actualment en són 4.
Mentrestant també continua avançant la vacunació. Un 47% dels habitants del Ripollès i un 37% dels d’Osona han rebut fins ara la primera dosi i entre totes dues comarques hi ha 45.000 persones amb la pauta completa. Fina Serra, veïna de Pardines de 57 anys, explicava aquesta setmana en un vídeo difós a través de l’Hospital de Campdevànol que l’únic efecte secundari que ha tingut és mal al braç i recalcava la importància d’acudir a vacunar-se “encara que siguem joves”. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va anunciar aquest dijous que la campanya avança al ritme previst i ja poden demanar cita les persones nascudes entre el 1977 i el 1981 (40-44 anys).
Des de la irrupció de la pandèmia i la declaració de l’estat de l’alarma, el març de l’any passat, a Osona s’hi han detectat un total de 18.700 casos de coronavirus i al Ripollès, 2.568. Entre totes dues comarques han perdut la vida per causes relacionades amb la Covid-19 758 persones, un 35% en residències de gent gran i sobretot durant la primera onada.
{{ comment.text }}