Els indicadors de la incidència de la Covid-19 a Osona i el Ripollès van tancar el 2020 en una situació de contenció, però han iniciat el nou any amb una sostinguda tendència a l’alça. El risc de rebrot, que mesura el potencial de creixement de la Covid-19, ha crescut en els últims quatre dies als dos territoris: 33 punts a Osona –situant-se en 403– i 189 al Ripollès, que s’enfila als 1.474. Precisament el Ripollès és la segona comarca de Catalunya amb la major incidència acumulada de la malaltia observant els últims 14 dies. En aquest punt és important analitzar el percentatge de proves per PCR i tests d’antígens positius respecte al total que s’han practicat, i l’escenari que dibuixen els resultats és que la presència de la malaltia en la societat torna a ser important, movent-se en percentatges de mitjana de l’11% a Osona i el 18% al Ripollès, quan allò desitjable seria no superar el 5%. Pel que fa als positius totals, entre el 28 de desembre i el 2 de gener el Departament de Salut recollia 350 casos a Osona i 147 al Ripollès, una xifra encara inferior als anteriors set dies però similar a la que les dues comarques van registrar a l’inici de la segona onada, situada a finals de setembre i principis de desembre respectivament. En els propers dies també es veurà la incidència de la celebració de les festes de Nadal i, sobretot, caldrà detectar si l’empitjorament de les dades dels últims dies es tradueix en un major nombre d’ingressos als hospitals.
Els experts en epidemiologia apunten que molt probablement en aquestes primeres setmanes de gener arribarà una tercera onada a Catalunya, ja que els indicadors a escala nacional tampoc són gens bons. Per aquest motiu, durant tot el cap de setmana s’ha fet un especial seguiment de les dades i s’han començat a valorar noves restriccions per frenar la pandèmia que es podrien anunciar aquest mateix dilluns per part del govern.
En paral·lel, la societat està a l’expectativa davant l’accidentat inici de la campanya de vacunació en contra de la Covid-19. Tot i que les primeres 60.000 dosis van arribar a Catalunya dimecres passat, aquest diumenge només se n’havien inoculat unes 7.000, un 11% del total. Al Ripollès es va fer una única jornada de vacunació dimecres passat, administrant el vaccí a 76 persones de la residència de Campdevànol. A Osona encara no ha començat la vacunació i segons la previsió de la regió sanitària de la Catalunya Central hauria d’engegar aquest dimarts.
Tot dependrà, però, que s’hagin pogut solucionar els diversos problemes en la distribució i administració de la vacuna. Salut ha confirmat que la setmana passada encara no hi havia prou neveres mòbils per transportar les dosis en les condicions adequades i fer la vacunació a més d’una residència de cada vegueria al mateix moment.
{{ comment.text }}