Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

“El sector carni aguanta millor les crisis però no hi ha una translació a les condicions laborals”

Entrevista a Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya

Camil Ros (Vallromanes, 1972) és el secretari general de la UGT de Catalunya des de l’abril de 2016. En una entrevista al programa … i bona lletra d’EL 9 TV tracta qüestions d’actualitat com la situació de la indústria càrnia d’Osona, la reforma laboral, els canvis en el sistema de les pensions o la violència masclista a la feina, ara que estem a les portes del 25-N.

UGT i CCOO han desconvocat la vaga que hi havia prevista al sector carni per als propers dies. Què estableix el preacord amb la patronal del sector?
El que ha passat és el que havia de passar fa gairebé un any perquè portàvem onze mesos de negociació i la patronal ho anava retardant. Finalment, suposo que arran de la convocatòria de la vaga, s’ha pogut arribar a un acord que entre altres coses té increments salarials al voltant del 3%, inclou la gestió de totes les bosses de productivitat i flexibilitat i també té que continua mantenint que diumenges i festius no són laborables. És un sector que aguanta millor les crisis econòmiques i en canvi no hi ha una translació a les condicions de la gent.

Aquest conflicte té a veure amb el dels falsos autònoms, que finalment es va acordar que passaven al règim general?
És una qüestió que va continuant. Amb els falsos autònoms acord estrictament no n’hi va haver. Amb la pressió es va aconseguir que hi hagués una legislació que protegís per finalment poder arribar a un acord. Ara bé, si queia el conveni col·lectiu en ultractivitat podien empitjorar les condicions. Jo crec que el sector necessita que ens puguem asseure en una taula permanentment i parlar de com el millorem. Ara ens venen unes condicions climàtiques a les quals també caldrà fer front.

Com s’hauria de fer el canvi de model productiu?
Ens hem d’anar adaptant. Hem de poder combinar el que són les qüestions de progrés amb la crisi climàtica. Per tant, mirar que cada cop més els sistemes de producció tinguin el mínim d’afectació al clima. Tenim el tema dels purins. Cal trobar un equilibri per continuar les activitats econòmiques.

I en aquest equilibri hi entraria la reducció d’aquesta indústria? La reducció de la cabana porcina, com reclamen entitats ecologistes?
Hem de trobar un equilibri entre progrés i clima. I aquí és on crec que tothom ha de fer un esforç. A Catalunya no tenim petroli i no tenim gas. Quina és la nostra potència amb matèries primeres? Tot el que està relacionat amb el sector agroalimentari. És a dir, el que es produeix a la terra, el sector carni o el que hi pugui haver de pesca. I això no es deslocalitza, ho tenim aquí. Per tant, ho hem de cuidar i, evidentment, amb el respecte a l’entorn. Per tant, jo als que fan discursos negacionistes extrems els dic que defensarem sempre que hi hagi activitat econòmica però evidentment amb els processos climàtics que siguin necessaris.

El passat dilluns escenificaven amb CCOO i el govern central l’acord per la reforma de les pensions. Estableix que s’apujaran les cotitzacions un 0,6% a partir del 2023 i la patronal no s’hi ha sumat. Per què el consideren un bon acord?
Perquè el que situa per primer cop després de molts anys el debat de les pensions no és quant s’han de retallar les pensions, sinó que per primer cop aconseguim un acord que parla dels ingressos. És a dir, com fem que la gent es pugui jubilar i es pugui jubilar amb una pensió digna. I per això, apujar durant un període de deu anys les pensions en teoria ha de permetre que l’afectació de jubilació pel baby boom es pugui mantenir. I si s’ha de fer alguna altra cosa, doncs s’haurà de fer, però sempre en el debat dels ingressos. I amb la CEOE i la patronal esperem que amb la reforma laboral hi pugui haver acord. Han de decidir si volen ser la comissió laboral del PP o volen negociar i arribar a acords.

Hi haurà derogació de la reforma laboral del PP o tècnicament no és possible com deia la vicepresidenta Yolanda Díaz?
Els dos socis de govern s’han estat discutint per com li deien, pel diccionari. L’important és el que tingui de contingut. Hi ha aspectes que es deroguen i, per tant, podrem tornar pràcticament a situacions antigues, com per exemple la prioritat aplicativa del conveni d’empresa, que vol dir que un conveni d’empresa amb condicions de treball pitjors que el del sector, l’aplicaven. Això pràcticament es deroga. Un exemple de nova legislació és el que s’està discutint al voltant dels contractes de treball. El més important és que de l’anterior crisi econòmica, amb les reformes laborals, en vam sortir amb més precarietat i amb salaris més baixos. Quin és l’objectiu? Que a la sortida d’aquesta crisi, no només en surtin les empreses amb més beneficis, sinó amb millors condicions de treball.

Som a les portes del 25-N, el Dia contra les violències masclistes. Què fa falta per combatre aquesta violència en l’àmbit laboral? Amb la normativa actual és possible?
No. El tema de la violència masclista i totes les qüestions de gènere hi ha d’haver lleis que obliguin i lleis que siguin molt dures. En el mercat de treball en termes d’igualtat estem igual o pitjor. La bretxa salarial creix, no es va reduint per moltes lleis que hi ha hagut, per tant hem d’anar a legislacions que obliguin.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 275 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't