EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els alumnes de l’Escorial de Vic s’estrenen amb tests d’automostra

Es tracta d’un nou tipus de cribratge que es podria estendre arreu de Catalunya el curs que ve

L’Escorial de Vic ha posat a prova els últims dies una nova estratègia de cribratge que es podria estendre a les escoles i instituts de Catalunya a partir del curs vinent. Es tracta de tests d’antígens ràpids en què són els mateixos alumnes els que es prenen la mostra fent servir un escovilló. A diferència de les PCR i els TAR dels centres d’atenció primària, això sí, aquest sistema no és nasofaringi i n’hi ha prou d’escombrar cinc vegades les parets de les fosses nasals, la qual cosa facilita el procés. En el cas concret de l’Escorial, la prova pilot s’ha portat a terme amb 240 alumnes de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat i cicles formatius, mentre que una altra escola de Barcelona està testant el mateix tipus de cribratge en nens i nenes més petits. Un cop es tanqui la fase de prospecció a sobre el terreny, la Generalitat n’avaluarà els resultats posant el focus en si és viable que siguin els mateixos alumnes qui es realitzin els tests.

El vigatà Arnau Canadell i Oriol Marco, de Seva, es van estrenar dimecres al matí. Tots dos són alumnes de l’últim curs de Secundària de l’Escorial i durant els últims tres mesos s’han acostumat a proves diagnòstiques cada 15 dies, però aquesta setmana la diferència era que l’escovilló el comandaven ells i no una infermera. Minuts després de passar el tràngol, comentaven que “és ràpid i fàcil, t’has d’esperar més pels resultats que no l’estona de la prova en si”. Des del seu punt de vista, universalitzar aquest sistema als centres educatius pot ser una bona eina per detectar casos de Covid-19, ja que en 15 minuts s’obtenen resultats –també són ells mateixos que preparen les gotes i els interpreten– i “com que el test te’l fas tu, controles més, passes menys angúnia”.

Que la prova pilot amb automostra s’hagi portat a terme a l’Escorial s’explica perquè aquest és un dels set centres catalans que col·laboren amb els departaments de Salut i Educació en l’anomenat projecte Escoles Sentinella, que rastreja i avalua l’impacte de la Covid-19 en aquest àmbit concret. Participar-hi s’ha traduït els últims mesos en proves diagnòstiques periòdiques, tests serològics o enquestes als alumnes i el personal. Ramon Rial, director del centre, explica que un 60% de les famílies han autoritzat els seus fills a entrar a l’estudi, mentre que el percentatge s’eleva pràcticament fins al 100% entre el personal docent, d’administració i serveis. També ha estat clau per la bona marxa del projecte que l’Escorial disposi d’una infermera escolar, figura que reivindicava dimecres Clàudia Bayés, de la Clínica Bayés.

Abans de portar a terme els tests amb automostra, als alumnes se’ls havia fet arribar un vídeo amb indicacions i també comptaven amb un sobre on, a banda del material, hi havia instruccions fotogràfiques. Eva Serra i Elisabet Solà, adjunta dels serveis d’atenció primària de l’ICS a Osona i doctora del CAP Vic Nord, van destacar durant la seva compareixença davant dels mitjans que prendre part en projectes com el Sentinella també atorga als joves “responsabilitat” i “consciència de la importància de l’autocura”, “els apodera sobre la seva salut”.

De moment, com que l’estratègia tot just s’està testant, les poques mostres que donen positiu es confirmen posteriorment amb una prova diagnòstica al CAP. L’objectiu del pla pilot no és tant trobar casos de Covid com veure la viabilitat i acceptació del sistema i si és factible que siguin els mateixos alumnes qui es realitzin els tests.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 158 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't