Els centres d’atenció primària (CAP) d’Osona assajaran un nou model de control dels símptomes del Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH), el trastorn de conducta que més es diagnostica en infants i adolescents. A través de sessions de grup adreçades a les famílies i impartides pels equips d’infermeria dels CAP, l’objectiu és que els pares entenguin millor el trastorn i els medicaments que s’utilitzen, ajudar-los a resoldre els problemes de criança associats al TDAH i, així, acabar incrementant el benestar i les habilitats d’atenció dels seus fills.
Aquest nou enfocament neix d’un projecte de recerca d’Osona Salut Mental liderat pel psiquiatre Daniel Rodrigo Jiménez Aranguren i acaba de ser guardonat amb el Premi Doctor Pep Fàbregas a la millor pràctica assistencial innovadora en salut mental comunitària, un reconeixement que atorga l’aliança BCN Salut Mental i que està dotat amb 10.000 euros per facilitar que el model es posi en pràctica.
El projecte ha guanyat un premi de 10.000 euros que s’han de destinar a finançar-lo
El plantejament està inspirat en les investigacions del psicòleg nord-americà Russell Barkley i implicarà les famílies, els equips d’infermeria d’Atenció Primària i els especialistes en Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic. Té com a hipòtesi que un paper encara més actiu dels pares, amb eines que els ajudin a tractar el TDAH a casa, pot suposar un canvi important en els infants.
El Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat es pot arribar a cronificar i pot repercutir tant en el desenvolupament personal, social i acadèmic de la persona afectada com en el conjunt de la família. És per això que des del CHV subratllen la necessitat de “models d’intervenció més eficaços a curt i a llarg termini”.
{{ comment.text }}