Els tres detinguts dilluns a Sant Quirze de Besora formaven part d’una organització criminal que havia comès 24 robatoris en habitatges de Vic, Barcelona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Badalona. Segons els Mossos, es tractava d’un grup altament especialitzat, amb una estructura “organitzativa i jeràrquica perfectament definida”. Principalment robaven joies, rellotges i dispositius electrònics per revendre’ls al mercat negre.
En el marc de l’operatiu, la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) va detenir vuit persones, una dona i set homes.
El modus operandi
El grup escollia sempre habitatges situats en ciutats densament poblades, amb un nombre relativament alt de veïns i que disposessin de panys d’unes característiques concretes. Per fer la selecció, inventariaven els edificis que resultaven d’interès per a l’organització.
Un cop triats, durant la matinada del divendres al dissabte, es desplaçaven a la zona. Un dels lladres es quedava al vehicle per fer funcions de vigilància i la resta forçaven l’entrada principal dels immobles amb la tècnica de la radiografia. Un cop a l’escala, col·locaven entre el marc i la porta dels pisos tires de cola a uns 20 centímetres del terra, en substitució del típic marcador de plàstic transparent. Un cop marcats els objectius, abandonaven el lloc.
La matinada de dissabte a diumenge tornaven als edificis i es repartien les finques per comprovar quins marcadors estaven intactes. Això era un indicador que els habitants no hi eren i que podrien haver marxat de cap de setmana. Un cop fetes les comprovacions, marxaven per escollir els pisos on volien entrar a robar. Després forçaven el pany de la porta d’accés amb rossinyols o claus mestres que ells mateixos havien fabricat.
Ja a l’interior del pis tancaven totes les persianes. D’aquesta manera podien obrir els llums per realitzar un escorcoll minuciós del domicili i evitar que ningú els veiés des de l’exterior. S’enduien el botí en menys de tres hores, principalment objectes amb una bona sortida al mercat negre: joies, rellotges i dispositius electrònics.
Una estructura jeràrquica i perfectament estructurada
El grup tenia una estructura jerarquitzada i perfectament definida. A la part superior hi havia el principal líder de l’organització, que havia participat en la majoria de robatoris.
Per sota hi tenia dos caps de cèl·lula, que s’encarregaven de la gestió dels grups operatius. La resta d’integrants de l’organització eren els encarregats de consumar els robatoris, tant en la fase de planificació com en la d’execució. Aquestes cèl·lules, generalment d’entre tres i cinc membres, canviaven la composició dels seus membres amb freqüència, per dificultar la tasca investigadora.
L’especialització i preparació del grup criminal es definia, entre altres coses, pel seu gran coneixement de l’activitat policial, fet que els feia prendre moltes mesures d’autoprotecció.
Dilluns es va dur a terme un operatiu que va permetre detenir sis membres del grup i realitzar l’entrada i escorcoll en set dels immobles que disposava l’organització, dos a Sant Quirze de Besora, tres a Barcelona, un a Badalona i un altre a Esplugues de Llobregat.
Als habitatges, els agents hi van intervenir diversos elements que els relacionaven amb la seva activitat delinqüencial, com tubs de cola usats per als marcadors o maquinària especialitzada en l’elaboració de rossinyols o trepants. Fins i tot en un dels domicilis es va trobar un taller on fabricaven les claus mestres i els rossinyols per forçar els panys, fet que acreditaria novament el seu grau d’especialització.
També se’ls va intervenir extractors de bombins, mesuradors electrònics de la puresa de diamants o pedres i àcids que es fan servir per comprovar la puresa de l’or. Durant l’escorcoll també es van recuperar objectes sostrets, com algunes joies i rellotges d’alta gamma.
Dimarts, els policies van localitzar i detenir dos membres més del grup. Els vuit detinguts van passar a disposició del jutjat d’Instrucció número 33 de Barcelona i el jutge va decretar presó provisional per a tots ells.
{{ comment.text }}