Des d’aquest dilluns els Mossos d’Esquadra comencen a incorporar com a eines policials el Dispositiu Conductor d’Energia (DCE), és a dir, la pistola elèctrica.
De moment s’implanten a comissaries de la província de Girona: Girona, Blanes i Figueres i a l’ARRO (Àrea Regional de Recursos Operatius) de Girona. Els fet de portar la nova pistola elèctrica va lligat a portar una càmera personal de gravació (DPG) i a disposar de Desfibril·ladors Externs Automatitzats (DEA) a la mateixa patrulla.
Tot i començar per Girona, el desplegament serà progressiu però ràpid i es preveu que abans que acabi l’estiu s’hagi pogut implementar a tot el territori. A Osona i el Ripollès hi hauria d’arribar abans de finals de juliol.
La incorporació de les pistoles elèctriques arriben després de quatre anys de treball per estudiar quin era el millor model i de reunions amb entitats de defensa dels drets dels ciutadans i que s’oposen a l’ús de les pistoles per part de la policia.
La pistola elèctrica serà una Taser X2
La pistola elèctrica no substitueix l’arma de foc o cap altra eines policials que ja tenen els agents i s’ha de fer servir sempre seguint el principi de congruència, oportunitat i proporcionalitat. Segons els Mossos, són “una alternativa vàlida a la reducció física, si les mesures de mediació, diàleg i negociació no han donat cap resultat positiu” o en el cas en què una situació d’extrema necessitat i gravetat sigui aconsellable una “actuació ràpida per a intentar evitar mals majors i irreparables”.
La pistola transmet impulsos elèctrics d’alt voltatge i baix amperatge que afecten el funcionament de les capacitats motores de l’organisme. Només podran ser descàrregues de cinc segons i paralitzen temporalment el control muscular del cos i per tant, en molts cops, provoca el desequilibri i la caiguda de l’individu. Tot i que tenen un abast de 7 metres i mig de distància, la distància òptima perquè siguin efectives és entre 3 i 5 metres, segons ha explicat avui la policia autonòmica.
El model adquirit és la Taser X2 amb dos cartutxos d’un sol ús que permeten traçar i seguir el seu ús i les circumstàncies en què s’ha fet. S’enregistra quan es fa un tret, quan es posa o treu el fiador, el canvi de bateria o la temperatura ambient que hi havia. Quan es faci servir s’haurà de garantir l’assistència mèdica a la personal sobre la qual s’ha fet la descàrrega així com informar a l’autoritat judicial incorporant-ho a l’atestat policial.
El policia que porti la pistola elèctrica haurà de complir amb quatre requisits: haver fet un curs de formació, fer funcions de cap de torn, portar el Dispositiu Personal de Gravació (la càmera) i tenir a l’abast un desfibril·lador (DEA).
Dispositius Personals de Gravació (DPG)
La incorporació de la pistola porta alhora als Mossos a incorporar una càmera de gravació per enregistrar les actuacions policials quan es fan servir pistoles elèctriques.
La càmera inicialment havia d’activar-se automàticament al desenfundar la pistola però finalment el model no ho permetrà i serà l’agent qui l’haurà d’activar de forma manual. La gravació pot servir com a prova en una instrucció judicial i també serà traçable, és a dir, cada cop que canvia d’usuari o quan sigui necessari es descarreguen les imatges a un servidor. A les imatges hi ha dades com l’hora, el dia, el número de sèrie de l’aparell i no es poden esborrar les imatges.
La càmera és el model Cuecam amb un sistema True Vision de 150 graus de camp de visió, molt aproximat a l’ull humà d’una persona. També grava bé de nit i és resistent a l’aigua i a la pols.
La formació s’ha fet a l’Escola de Policia de Catalunya
Prop de 1.600 agents ja han estat formats en un curs que inclou la formació en la pistola elèctrica, la càmera i els desfribril·ladors, que s’haurien de fer servir en cas que la descàrrega provoqui una aturada cardíaca a l’individu.
Des del setembre de 2017 s’han format 1.600 agents i està previst que a finals d’aquest mes de juny ja s’hagin format els usuaris finals que han de portar aquestes eines.
{{ comment.text }}