EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els ODS, la clau per ajudar un planeta esgotat

L’Earth Overshoot Day és la data en què la humanitat ha esgotat tots els recursos naturals que la Terra pot regenerar durant un any. Aquest 2022, la data marcada és el 28 de juliol, un dia abans que l’any passat

D’ara endavant, vivim d’un préstec que hauran de pagar les futures generacions. El 28 de juliol, un dia abans que l’any passat, és el dia que la nostra demanda de recursos naturals des que va començar l’any superarà la capacitat que té el planeta per regenerar-los al llarg del 2022, segons l’entitat Global Footprint Network. La humanitat consumeix el rebost de la naturalesa (aigua, aliments, combustibles…) a una velocitat superior a la capacitat de renovació. En l’actualitat, utilitzem un 74% més del que els ecosistemes del planeta poden regenerar. És a dir, en un any consumim com si tinguéssim “1,75 Terres”, la dada més gran des que el món va entrar en dèficit ecològic a principis de la dècada de 1970. És una cursa al buit que cal revertir.

La data que marca el punt de sobreexplotació anual del nostre planeta i la Terra entra en dèficit ecològic s’anomena Earth Overshoot Day i constitueix un gran toc d’atenció per canviar els nostres hàbits. El dia en què hem gastat els recursos anuals es calcula basant-se en la capacitat del planeta de generar recursos ecològics en un any i la petjada ecològica de la humanitat, multiplicat pels dies de l’any. L’any 1970 aquesta data va ser el 29 de desembre i a partir de 2005 va ser quan vam començar a esgotar els recursos entre juliol i agost. Més de 50 anys de dilapidació global dels recursos han portat un món en què la sequera i la inseguretat alimentària es veuen agreujades per temperatures inusualment altes. És una evidència de l’emergència climàtica.

És a les nostres mans fer un cop de volant i apostar per un desenvolupament sostenible que preservi els recursos naturals. És urgent impulsar un model econòmic sostenible entre tots –governs, administracions, empreses i ciutadania– a partir de considerar els límits de la Terra i actuar per moure aquesta data.

L’aigua, element indispensable

Els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) constitueixen el full de ruta per revertir aquesta situació. L’aigua, un element indispensable per a la vida, juga un paper vital en l’equilibri dels ecosistemes i en la lluita contra l’emergència climàtica. Agbar, companyia compromesa amb la preservació del medi ambient, ofereix solucions innovadores al voltant de la gestió sostenible de l’aigua, els recursos naturals i la salut ambiental per a les ciutats, l’agricultura i la indústria, en línia amb el full de ruta de l’Agenda 2030 de Nacions Unides.

La companyia té un paper actiu en la reducció de la petjada ecològica. Amb l’objectiu d’accelerar la transformació ecològica i contribuir a protegir el planeta i millorar la qualitat de vida de les persones, Agbar treballa en una estratègia climàtica basada en quatre línies d’actuació: la mitigació de les causes del canvi climàtic, l’adaptació a les seves conseqüències, l’aposta per models d’economia circular i la implementació de solucions responsables amb el clima.

La companyia implementa accions per reduir la petjada ambiental mitjançant solucions d’eficiència energètica, la compra d’energia verda amb garantia d’origen renovable (GdO), la generació d’energia verda i el foment de la mobilitat sostenible. Així, el 100% de l’electricitat comprada per abastir les instal·lacions és d’origen renovable, amb la qual s’evita emetre 41.458 tones d’emissions de CO2 a l’any. En aquest sentit, la companyia ha generat més de 10,6 milions de kWh/any d’energia verda, gràcies a la cogeneració del biogàs i les instal·lacions fotovoltaiques en funcionament. Amb aquesta energia generada, s’evita emetre 2.756 tones de CO2/any a l’atmosfera, que equival a una població de 5.512 arbres autòctons mediterranis.

L’aposta per l’economia circular, amb solucions de residu 0, és clau per a l’estratègia de desenvolupament sostenible. Per això, Agbar fomenta la transició d’un model lineal, que sobreconsumeix els recursos, cap a un model circular, que els recicla i els valoritza. Un dels seus projectes pioners és la transformació de les plantes de tractament d’aigua en ecofactories amb l’objectiu de regenerar aigua per a nous usos (reg agrícola, industrial, etc.), valoritzar els residus per a nous recursos, produir energies renovables i generar un impacte positiu en l’entorn.

Respecte a l’objectiu número 6 dels ODS (Aigua neta i sanejament), Agbar treballa per adaptar-se al canvi climàtic i augmentar la resiliència dels sistemes d’aigua davant d’escenaris de sequeres i fenòmens de pluja torrencial més freqüents i severs. La regeneració i posterior reutilització de les aigües depurades permet reduir els costos ambientals, econòmics i socials de l’abastiment, i serveix per donar una segona vida a l’aigua amb altres usos (serveis de neteja de la via pública, del clavegueram, reg de parcs i jardins…), per alleujar la pressió sobre els ecosistemes hídrics.

La tecnologia i la digitalització són aliats principals per donar resposta al desafiament del canvi climàtic. En aquest sentit, Agbar desplega solucions digitals de referència per a la transformació digital de la gestió de l’aigua i la salut ambiental dels territoris, per tal de promoure el desenvolupament de ciutats intel·ligents, resilients i verdes.

Cuidar la vida dels ecosistemes (ODS 15) és també un eix imprescindible. La protecció i recuperació dels espais naturals és part de l’acció d’Agbar amb el desenvolupament de models responsables amb el clima i l’entorn a través de la implantació d’infraestructures verdes. Es duen a terme plans d’acció de biodiversitat per convertir les instal·lacions en espais multifuncionals que preservin les funcions ecològiques i afavoreixin la biodiversitat local.

Per reduir la sobreexplotació del planeta i fer front al desafiament climàtic, Agbar defensa una reconstrucció basada en la sostenibilitat, les infraestructures verdes i la col·laboració publicoprivada.

Un planeta esgotat requereix un canvi de model. Tots podem contribuir a crear un món més sostenible.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 189 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't