L’Hospital General de Granollers tindrà l’any 2021 un servei de radioteràpia en funcionament que funcionarà de la mà del Consorci Hospital Clínic de Barcelona i donarà servei al voltant d’uns 500 pacients a l’any de les comarques del Vallès Oriental, Osona i el Ripollès, principalment. D’aquesta manera, els malalts no hauran d’anar fins als hospitals de la ciutat de Barcelona i, per tant, es reduirà de forma notable el desplaçament que s’haurà de fer.
Aquest dilluns al vespre s’ha presentat l’acord que ha permetrà crear aquest nou servei en un acte a la sala de govern de l’Ajuntament de Granollers. La Fundació Privada Hospital-Asil de Granollers cedirà els terrenys on hi havia l’antiga casa de Can Bufí, entre els carrers Bartomeu Brufalt, Manel Cornella i José Zorrilla. És una parcel·la de 2.180 metres quadrats. on s’aixecarà el nou equipament sanitari que es preveu que comporti una inversió d’uns 6,5 milions d’euros.
El primer pas és la redacció del projecte executiu del nou equipament que es finançarà amb els 700.000 euros que aporta l’Ajuntament de Granollers amb una partida prevista ja al pressupost aprovat per a l’any 2019. Serviran per pagar la redacció del projecte executiu de l’equipament.
L’Hospital Clínic assumirà el procés de licitació i adjudicació del projecte. Ja estan treballant en el plec de clàusules administratives i es preveu poder fer aquest procés a principi d’any. Els treballs de redacció poden allargar-se uns nou mesos. L’edifici estarà pensat per poder acollir dos acceleradors amb la idea de poder disposar d’un segon aparell -costen uns dos milions d’euros- en un termini de cinc anys.
El finançament del projecte s’haurà d’anar concretant a partir d’ara. En la roda de premsa d’aquest dilluns, els responsables de l’Hospital Clínic han assegurat que s’hi implicaran. I l’alcalde, Josep Mayoral, ha afirmat que també ho farà la Diputació de Barcelona, sense concretar-ne l’import. “Les concrecions les haurem de veure més endavant”, ha dit Mayoral que ha afegit que mentrestant no estaran aturats i treballar per assegurar el finançament del centre de radioteràpia.
Accelerador lineal donat per la fundació del propietari de Zara
Sí que està clar d’on vindrà l’equipament sanitari per fer els tractaments: l’accelerador lineal que s’instal·larà a Granollers és un dels 18 que la Fundació Amancio Ortega -el propietari de Zara i la resta de marques del grup Inditex- ha cedit a Catalunya en una donació d’aquests aparells que s’ha fet a tots els territoris de l’Estat. Al Clínic, el Departament de Salut li cedeix tres d’aquests acceleradors. Permetran renovar els dos que funcionen i instal·lar el tercer a Granollers complint amb la voluntat d’aquest hospital d’acostar els tractaments al territori fruït de l’aliança estratègica que té amb els centres hospitalaris de l‘eix de la C-17, des del Vallès fins al Ripollès.
Els responsables dels dos hospitals i de l’Ajuntament de Granollers han ressaltat la importància d’acostar aquest servei a la ciutadania. També l’aportació per als professionals del treball conjunt garantint als ciutadans de les tres comarques un tractament idèntic. “El millor tractament per a qualsevol pacient”, ha ressaltat la doctora Cristina Iniesta, responsable de la C-17 del Servei Català de la Salut.
L’Ajuntament de Granollers també assumirà la urbanització de l’entorn del centre, que estarà connectat internament amb els serveis actuals de l’Hospital General de Granollers, per integrar-lo a l’entorn urbà d’aquesta zona de la ciutat.
{{ comment.text }}