La Policia Local de Manlleu disposarà de manera imminent de set càmeres que els agents portaran integrades a l’uniforme, a l’altura del pit. Aquesta mesura, que ja s’aplica a municipis com Campdevànol, Palamós o Palafrugell, persegueix diversos objectius. D’una banda, tenir la possibilitat de recuperar les imatges d’intervencions policials conflictives i, amb una seqüència completa dels esdeveniments, augmentar la transparència, però també comptar amb material gràfic a l’hora d’identificar persones que hagin agredit els agents o altres ciutadans.
Arnau Rovira, regidor de Seguretat Ciutadana, hi afegeix que l’experiència d’altres policies locals o els Mossos d’Esquadra demostra que les càmeres també tenen un efecte dissuasiu, ja que rebaixen el nivell de conflictivitat. Porten incorporada una pantalla on les persones es veuen in situ i això fa que s’acostumin a refrenar. El consistori detalla que posteriorment les gravacions quedaran protegides mitjançant una encriptació d’arxius i que només s’utilitzaran “en aquells supòsits en què, com a conseqüència de l’actuació de la Policia Local en espais públics, es donin circumstàncies de risc concret per als agents o terceres persones”. D’entrada, de fet, els enregistraments tampoc es podran posar en marxa a la babalà: els policies hauran d’advertir verbalment a la resta de persones l’inici de la gravació d’imatge i so. Segons l’Ajuntament, un altre punt positiu de les càmeres és que, en generar un efecte dissuasiu, permeten “controlar grups més grans de persones sense fer servir la força, i amb menys agents”.
Malgrat que a Manlleu els últims mesos no hi ha hagut grans botellots ni festes il·legals, el municipi sí que registra una preocupació creixent pel civisme i la seguretat. Això ha motivat l’aparició d’una plataforma ciutadana que va reunir centenars de persones a la plaça Fra Bernadí el primer cap de setmana de novembre. Posant la lupa específicament sobre el delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat, en el que portem d’any n’hi ha hagut 22, el doble que el 2018. L’Ajuntament diu que en alguns d’aquests casos la policia es troba “envoltada d’un grup ampli de persones que obstaculitzen la seva tasca i que graven amb els telèfons mòbils l’actuació, difonent, a posteriori, imatges editades que reflecteixen només moments puntuals de la intervenció i no tot el context”.
{{ comment.text }}