Després de mesos de feina, debat i recerca de finançament, Manlleu engega dimarts la recollida de residus porta a porta. Aquest sistema ja s’aplica des del juny als comerços i indústries de la ciutat, però, amb el desplegament als habitatges, els pròxims dies passarà la prova del cotó. Segons la regidora de Medi Ambient, Maite Anglada (ERC-JfM), a mitjans d’aquesta setmana s’havia repartit el 65% del material necessari (cubells, bosses…) als veïns i veïnes, complint el full de ruta previst. En paral·lel, s’han començat a retirar els contenidors dels carrers, un element que haurà desaparegut definitivament de la via pública a Manlleu la nit de la castanyada.
Dimarts, en el ple d’aprovació de les ordenances fiscals de l’any 2023, l’equip de govern –integrat per ERC-JfM i Junts– va detallar com es calcularà la taxa de deixalles a partir de l’arrencada del porta a porta. En termes generals, pels domicilis s’ha establert una quota fixa de 142 euros l’any, el mateix import que actualment. Aquesta quantitat es podrà rebaixar a 132 si al llarg de dotze mesos es fa ús de la deixalleria municipal com a mínim quatre vegades. On hi ha la novetat és que la taxa incorpora un segon pagament que penalitzarà, establint trams, qui no faci les aportacions de la fracció orgànica i de rebuig que s’ha considerat òptimes. En cas que s’estigui en aquests nivells, la quota variable serà de zero euros, però si l’Ajuntament detecta que un habitatge no està participant del nou model li podrà arribar a cobrar fins a 47 euros de més.
La part administrativa i normativa s’ha completat les últimes setmanes amb la logística: a banda de repartir els kits, s’han habilitat, per exemple, les àrees d’aportació que faran servir sobretot les cases de pagès. Des del PSC, i posant com a exemple l’experiència de Centelles, Marta Moreta va reiterar dimarts que els contenidors intel·ligents –funcionen amb xips i es mantenen als carrers– haurien estat un sistema més adient que el porta a porta a Manlleu.
{{ comment.text }}