EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Entre el cel i la terra

Josep Codinachs, de Gurb, ha dedicat la vida a fer un registre del temps i dels fenòmens de la naturalesa

El 9 Nou
23/06/2018
Gurb

Núria Comerma

El gurbetà Josep Codinachs ha dut a terme, dia rere dia, pels voltants del mas Can Codinachs, a Granollers de la Plana, una tasca d’un valor incommensurable. L’estima per la natura, i el respecte i vincle que sent pel medi que l’envolta, s’han traduït en el valuós llegat. S’ha dedicat a escoltar i observar la naturalesa i el seu moviment diari; els canvis i l’evolució de les plantes i els animals, així com dels sembrats i del temps, i a portar-ne un registre diari –que va apuntant cada dia en una llibreta.

La idea de fer-ho va sortir d’una forma ben curiosa: “Els dissabtes al matí, mentre munyia les vaques, escoltava un programa d’agricultura de la Ràdio Nacional d’Espanya que parlava del món de pagès. Un dia, un agricultor d’Extremadura va explicar que li agradava observar i escriure els fenòmens que veia al seu entorn. La idea em va agradar i vaig pensar que jo també podia fer una cosa semblant”, explica.

Arran d’aquesta tasca, Codinachs ha escrit, des de l’any 1985, dues cròniques –l’una del temps i l’altra dels sembrats i les plantes i animals– als anomenats Fulls de la parròquia de Sant Esteve, de Granollers de la Plana, publicats dos cops l’any. A partir del 1991, les cròniques apareixen, també, al programa anual de la festa major de Gurb.
Sempre implicat en el poble i l’entorn, Codinachs també va ser regidor de Sanitat i Serveis de Gurb durant el primer mandat democràtic. D’aquella etapa guarda infinites anècdotes. Una vegada, per exemple, va tenir un problema amb els abocadors dels voltants de Gurb: resulta que algú llençava escombraries pels camps i, per solucionar-ho, en Josep decidí posar cartells als punts on s’abocaven les escombraries. “Per un poble més net i acollidor, no tireu porqueria aquí”, deien. Codinachs és una d’aquelles persones curioses i inquietes, que no es conformen amb el que hi ha, i que pensen que les coses sempre poden millorar.

Però les seves comeses encara no s’acaben aquí. L’any 1962, per exemple, aparegué al diari Ausona una iniciativa d’un grup de pagesos de Granollers de la Plana que decidiren reunir-se per reclamar una millora dels seus drets. Codinachs es trobava entre ells. En aquell temps, molts pagesos treballaven en condició de masovers i, per tant, els camps no els pertanyien, fet que els limitava considerablement. I no només aconseguiren fer-se ressò mediàtic, sinó també la creació del primer curs de formació de joves pagesos d’Osona, a l’antiga escola Europa del carrer Verdaguer. Posteriorment, ja va sortir l’escola Quintanes.

Codinachs també va aconseguir, juntament amb l’associació de veïns de Gurb, convèncer el regidor perquè se celebrés un concurs literari. I ja en porten 29 edicions. A més, aparegué al llibre Els hortolans a la Plaça de Vic: la petita història del mercat hortícola en el temps, de Josep M. Solà i Sala. El motiu és que, quan vivia al Prat de la Riera, anava a vendre rams de clavells al mercat de Plaça. Va néixer a Vic el 4 d’abril de 1931, en una família de masovers de “Can Meia”, al Prat de la Riera. I als 12 anys ja va deixar l’escola per començar a treballar amb la família com a pagès. L’any 1958, però, es va traslladar a les Casasses, una casa de pagès dels afores de Vic, amb la seva esposa, Emília Parés. Finalment, 10 anys després ja es va instal·lar al mas Can Codinachs. És per tot això que l’abril del 2016 es publicà el llibre Josep Codinachs i Febrer, cronista rural i home del temps a Gurb, de forma conjunta per l’Ajuntament i l’editorial Eumo. Es tracta d’un homenatge a la persona de Josep Codinachs, que sent una gran satisfacció per la publicació del llibre: “Tot allò que he sembrat al llarg de la meva vida ara ha tingut una collita profitosa”, afirma.

El resultat de tot plegat ha estat un llegat d’un immens valor històric i un patrimoni cultural d’una riquesa extraordinària. Codinachs –amb l’amabilitat característica i la tranquil·litat d’un home que viu sense presses, al ritme de la natura– és una persona que se sent part de l’entorn, que valora, admira i connecta amb la naturalesa i que, a més, sempre pensa que tot és possible: que tot pot canviar i que, amb esforç i motivació, tot s’aconsegueix.

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 184 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't