La coincidència del primer cap de setmana d’aplicació del passaport Covid en l’àmbit de la restauració amb el pont de la Puríssima ha comportat que els professionals del sector hagin hagut d’intensificar la seva feina a l’hora de compaginar-la amb aquest requeriment sanitari. El barri vell de Ripoll concentra la major part de l’oferta d’hostals, bars i restaurants del municipi, que durant els dies de pont han treballat a bon ritme aprofitant la presència de visitants a banda dels clients habituals.
El passaport no ha generat grans problemes, perquè els clients ja eren conscients que havien de portar-lo. Ramon Turrats, de La Piazzeta, explica que “la gent venia preparada” i que només en el cas d’alguna persona d’edat avançada han hagut d’ajudar-la a presentar el seu estat de vacunació. La Piazzeta normalment tanca els diumenges, però aquesta setmana ha canviat el dia de festa per dimecres i així poder cobrir els dies de major activitat.
A banda de ser responsable del restaurant La Taverneta, Fran Barroso també és el president de l’Associació d’Hostaleria del Ripollès. Afirma que “hem seguit les premisses de Salut i ningú s’hi ha negat”, ja sigui presentant el codi QR a través del mòbil o en paper. És més crític, en canvi, amb el fet d’haver de realitzar aquest control sobre els clients, “perquè ens alenteix la feina i tampoc tenim potestat per demanar a cada persona el seu carnet d’identitat” a fi de verificar que el passaport que ensenya és el que li correspon. Així i tot, com que el sector ja està prou escamat dels mesos de tancament, s’ho pren com un mal menor, “amb resignació”. Després de parlar-ne amb altres membres de l’associació, Barroso considera que aquesta tònica ha estat la generalitzada durant el pont a la comarca.
Josep Arcarons, del restaurant El Molí, assenyala que tothom porta el passaport Covid, però qüestiona el seu propi dret d’haver de veure “dades que en realitat són privades de cada client”. Algunes persones que van menjar-hi dimecres li van explicar que aquests dies havien estat a Saragossa o al País Basc i no els l’havien demanat enlloc. Per això afirma que “la nostra feina és donar bon menjar a la gent i tractar-los el millor possible, no pas controlar-los”, i es mostra enfadat que els facin actuar de policia.
Arcarons afegeix que si volen “ens podrien enganyar”, i qüestiona la feina que els polítics han fet fins ara, “perquè quan els restaurants teníem tancat, el coronavirus es contagiava igualment”. Durant l’anterior cap de setmana, amb la confusió de si calia el passaport o no, “vam perdre una taula d’onze i una altra de vuit” per culpa de la improvisació dels responsables públics.