La companyia energètica Estabanell Distribució, del grup Estabanell Energia, amb una oficina a Tona, ha participat en la creació d’un dispositiu electrònic que aprofita l’energia sobrant dels panells fotovoltaics que alimenten les llars. S’espera que els resultats d’aquest projecte, que ha coordinat la Universitat de Girona (UdG), contribueixin a crear xarxes elèctriques més eficients, segures i sostenibles.
El programa internacional Resolvd (corresponents a les sigles en anglès de penetració renovable d’aprofitament per les xarxes de distribució eficient de baixa tensió) ha desenvolupat un dispositiu que permet gestionar diferents tecnologies d’emmagatzemament d’energia amb un sol equip. Aquest dispositiu es connecta a la xarxa de distribució i permet gestionar els fluxos d’energia elèctrica que es generen entre els panells solars, els consums i el conjunt de convertidors i bateries.
L’energia generada localment es pot aprofitar millor, gràcies a la capacitat d’emmagatzemar l’excés de producció i alliberar-lo posteriorment, durant els moments que sigui necessari, segons els sistemes de gestió de la zona i aprofitant els màxims de generació d’energia de les plaques fotovoltaiques.
Estabanell ha contribuït a aquest projecte amb el lideratge en la integració de tots els components físics i la tecnologia. Aquesta tecnologia ha estat validada al municipi de l’Esquirol, que forma part de la xarxa de distribució d’Estabanell. El sistema ha pogut validar la gestió de les fonts renovables amb els consums dels usuaris. La Universitat de Girona ha desenvolupat algoritmes per predir la demanda i generació diària d’energia i la posterior planificació de la càrrega i descàrrega de les bateries.
El projecte, que ha tingut una durada de tres anys i mig i ha estat finançat amb fons de la Comissió Europea en el marc del programa Horitzó 2020, va culminar dimarts passat amb una jornada en format virtual que va aplegar els socis per compartir els resultats de la recerca i analitzar les oportunitats de futur que obre aquest avenç tecnològic.
A més d’Estabanell i la UdG, també han participat en el projecte la Universitat Politècnica de Catalunya, empreses TIC de Grècia i Eslovènia i dos centres de recerca d’Àustria i Noruega.
{{ comment.text }}