Maria Rodríguez i Maria Ambrós són una estudiant de la Universitat de Vic i una cooperant de l’Ajuntament de Vic que el març passat es trobaven a Diatok, al Senegal. En el cas de Rodríguez “hi feia les pràctiques de Magisteri”, mentre que Ambrós “oferíem formació en ofimàtica a professorat local i professionals de l’àmbit sanitari”.
Amb l’esclat de la pandèmia, la seva voluntat va ser tornar cap a Catalunya, però el retorn es va convertir en tota una odissea. En la cerca d’opcions i alternatives per arribar fins a casa, el suport de la Conselleria d’Acció Exterior, així com el seguiment de la mateixa Universitat de Vic i l’ajuntament vigatà, hi va jugar un paper important. “Hem vingut a tancar el cercle. A conèixer de primera mà com ho van viure tot plegat”, va remarcar el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, just abans d’iniciar aquest dissabte al matí una trobada amb el grup d’estudiants i cooperants afectats així com també amb membres de la Universitat de Vic –representada pel rector, Josep-Eladi Baños– i l’Ajuntament, amb el regidor de Cooperació, Josep Ramon Soldevila. “En altres ocasions som crítics amb l’administració, però en aquest cas la col·laboració va funcionar molt bé”, va expressar Baños.
La mediació i el suport de la delegació de la Generalitat a Portugal va ser clau perquè el grup de nou afectats pogués completar el recorregut entre el Senegal i Catalunya passant per Lisboa. “S’ha demostrat que les delegacions a l’exterior són molt útils”, va concloure el conseller Solé.
{{ comment.text }}