EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Experiències a l’Univers Jove

Els alumnes de 4t d’ESO, 2n de Batxillerat i cicles formatius van poder seguir 19 xerrades per orientar-se en cicles i graus universitaris amb exemples d’altres joves


26/02/2021
Ripoll

La pandèmia ha obligat a reinventar l’Univers Jove del Ripollès d’aquest 2021. La setmana de l’orientació formativa i laboral de la comarca s’ha fet de forma telemàtica a través d’un total de 19 xerrades de cicles formatius i graus universitaris que es poden cursar al Ripollès i arreu de Catalunya. Per intentar apropar l’Univers Jove als alumnes de 4t d’ESO, 2n de Batxillerat i cicles formatius, una sèrie de joves han fet, per mitjà de YouTube, xerrades i vídeos explicant la seva experiència personal.
Aquest és el cas de quatre alumnes d’Osona que fan la seva formació professional a la Fundació Eduard Soler (FES) de Ripoll. El Bernat i el Biel estudien el primer curs del cicle formatiu d’Automatització i Robòtica. Tots dos van entrar-hi a través d’un Batxillerat Tecnològic. Entremig, el Biel va passar un any i mig per la universitat, “però hi havia assignatures com Física i Química que no tenien res a veure amb allò que estudiava i algunes de més teòriques”. Ambdós valoraven molt positivament el fet de ser pocs a classe (uns 15) perquè la docència és més personalitzada. Pel Bernat, les pràctiques i poder “remenar” al taller és el que més li agrada. Tots dos tenen clar que volen anar a la universitat a estudiar una enginyeria. “Has de fer allò que t’agrada perquè no anar a la universitat no vol dir que siguis menys intel·ligent”, deia el Bernat.

El Martí i l’Aida estudien disseny i programació industrial. L’Aida va arribar a la FES després de cursar un grau d’Automoció a Girona i de treballar a manteniment en una empresa industrial i té clar que vol tornar aviat al món laboral. A més, va valorar el fet que la FES doni moltes facilitats per estudiar i “no tot sigui presencial i en paper”. En canvi, el Martí vol anar a la universitat i provar una enginyeria similar per “fer el que m’agrada. És important no deixar-se influenciar per coneguts”.

A la pàgina web de l’Univers Jove també s’hi poden trobar vuit vídeos penjats amb joves que expliquen la seva experiència. El pardinenc Josep Morera explicava que va estudiar un grau mitjà d’agropecuària i ara ha muntat la seva pròpia empresa de vaques de carn per produir carn ecològica, que ven a l’empresa Pirinat de Campdevànol. Des de ben petit tenia clar que volia fer aquest ofici i seguir el camí dels seus pares perquè “m’agrada treballar”. En canvi Nevià Codinach, de 29 anys i de Sant Joan de les Abadesses, no ho tenia tan clar. Ella va començar fent un mòdul d’esports a Olot perquè li agradava muntar a cavall, però ara és pastissera i s’encarrega de la part dolça de postres de l’hotel Seventy de Barcelona després d’estudiar a l’Aula d’Hostaleria del Ripollès i fer un curs de sis mesos de pastisseria americana a l’Espai Sucre. Com que ara està en un ERTO, ha engegat un perfil d’Instagram relacionat amb la pastisseria. Aquest ofici, deia, és “dur i sacrificat”, però alhora és “gratificant”.

La ripollesa Paula Sayago és estudiant de quart curs de Periodisme i fa tres anys que viu a Sevilla. Va fer el Batxillerat Social a Vic i va estar matriculada en un grau de Comunicació Audiovisual durant tres anys, “però tenia ganes d’estar davant les càmeres i investigar; per això em vaig canviar”. Per ella, el Periodisme és un ofici on hi ha molta “intensitat” . Sayago, que vol anar a viure a Londres, no descarta acabar la carrera de Comunicació Audiovisual i fer un màster especialitzat en investigació. Per la seva banda, el santjoaní de 24 anys Ferran Capdevila va estudiar un grau d’Enginyeria Mecànica de quatre anys a la UPC i ara està acabant un màster d’Enginyeria Mecànica. Capdevila ara treballa al departament tècnic en una empresa de pneumàtica i automatització industrial. Allà fa dibuixos i modifica productes. Ell recomana aquesta carrera a les persones que siguin “curioses amb l’entorn material i abstracte i que s’apropin a la tecnologia i l’enginy”.

Aquest format telemàtic de l’Univers Jove ha permès que els joves poguessin expressar tota mena de dubtes referents al seu futur formatiu i laboral. La tècnica de Joventut del Consell Comarcal del Ripollès, Laura Vidal, va dir que els alumnes demanaven, sobretot, per les sortides professionals que tenen els cicles formatius i què es pot estudiar després que “lligui” o la remuneració que tenen les feines. També hi havia dubtes sobre si l’any vinent es podrien fer classes presencials i això els angoixava. “Si et passa a l’últim curs del grau ho pots passar millor, però els de primer any troben a faltar el contacte amb els professors i tenir la vida universitària”, deia Vidal. La també tècnica de Joventut Neus Bosch explicava que els alumnes preguntaven sobre els diferents batxillerats, la seva estructura i a quines carreres es podia accedir a través de cadascun. “I si calien més o menys idiomes per algunes carreres”, afegia.

Aquest divendres, l’Univers Jove es tancarà amb un escape room virtual dels centres educatius de la comarca que s’ha de resoldre en menys d’una hora a la pàgina web del certamen.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 282 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't