L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Fals autònom en versió ‘digital’

El vigatà Roger Nadal ha treballat com a repartidor d’Uber Eats un mes i mig. Ha optat per denunciar judicialment la situació de precarietat i de fals autònom en què treballen

Roger Nadal és llicenciat en Dret i professor en una escola de Vic. Té una parella que està en procés de regularització perquè és immigrant. Fins fa poc vivia i treballava a Andorra en el sector de l’hostaleria, però es va quedar sense feina. Ara viu a Vic amb Nadal però no pot encara treballar de forma regular. Per aquest motiu, més enllà de la seva feina, Nadal va decidir agafar alguna altra feina ja que “s’han de pagar les factures”, diu. Va optar per fer de repartidor amb l’empresa Uber Eats, on s’ha adonat de la precarietat d’aquestes feines que comporten que el treballador es faci autònom, o sigui fals autònom.

Nadal ha explicat la seva experiència per donar a conèixer com n’és de “precària aquesta feina, que a més no suposa cap seguretat ni laboral ni física”. També per fer entendre que les tornes han canviat i “ser llicenciat o tenir una feina més valorada no vol dir que es pugui viure”, explica. Després de treballar-hi encara no dos mesos, ha presentat una denúncia al jutjat a través de la plataforma sindical Riders por derechos, que ja ha guanyat algunes demandes per la millora de les condicions laborals dels repartidors.

Nadal va començar a treballar el 13 de novembre i això comportava “donar-se d’alta d’autònom a través d’una assessoria de la mateixa Uber Eats. Pagues 20 euros mensuals per l’assessoria més la quota d’autònom”, explica, i “ells es cuiden de fer els tràmits amb l’IVA i tot plegat”. El cotxe o mètode de transport, la benzina i tota la despesa la posa el repartidor. El resum és que “reparteixes menjar per entre 2 i 4 euros cada viatge. La feina l’organitza un algoritme de l’aplicació que té cada repartidor”, diu, i “la reparteix en funció del grau de satisfacció del restaurant que rep o de les promocions que va posant”. En el seu cas es va trobar que “un altre rider que treballa per la plataforma també a Vic es dedicava a posar-me males crítiques com si fos el client, un dels restaurants per als quals treballàvem per treure’s competència”. Això comportava que l’aplicació determina un baix nivell de satisfacció “per sota del 80%” i et “treuen punts”. Resultat: que durant 5 hores i 13 minuts connectat a l’aplicació només es guanyin 7,45 euros “1,4 euros per haver fet dos viatges”. Tot i el cas concret de l’“assetjament del company”, Nadal no el culpa “perquè les condicions generals són molt dolentes i es propicien fets com aquest”.

Com que és una feina que ocupa les hores dels àpats no es poden fer més de “dos o tres viatges a l’hora si vas en cotxe o un o dos si és en bicicleta”, diu. L’empresa diu que tenen “promocions d’hores garantides que venen com un salvavides a 6 euros l’hora; per això has d’acceptar més del 85% dels viatges que ofereixen, però que no es poden complir perquè no hi ha temps físicament per fer-ho”. En aquest sentit, explica que va acabar fent uns 300 viatges en un mes i mig, que suposa al voltant de 900 euros bruts en una franja alta d’hores.

Altres elements que fan baixar puntuacions són les queixes del client final, sobretot si s’arriba tard. “Cal anar molt de pressa i això pot comportar més perill, sobretot per als que reparteixen amb bicicletes”, diu Nadal. Per ara, i a l’espera que tiri endavant la seva denúncia laboral, manté l’aplicació activa perquè “si t’esborres, vol dir que plegues” i no és el cas. Nadal afegeix que ell té una altra feina, tot i que no és fix, i que tot “és molt incert, tinguis o no estudis”. Explica que “he treballat de moltes coses i no em fa res fer-ho”, però s’adona també que la majoria de treballadors en aquestes plataformes són persones “immigrants, que no estan regularitzades i que d’això s’aprofiten”.

De fet, es tracta de la versió digital de condicions laborals com les que hi ha hagut al sector de les càrnies els últims anys.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 149 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't