QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Fer front a l’abandonament escolar

Vic acollirà la 6a edició dels premis Senexcel·lència, que organitza la Coordinadora d’Associacions Senegaleses de Catalunya amb l’objectiu de reivindicar una educació de qualitat

L’edició d’enguany dels premis Senexcel·lència, que organitza la Coordinadora d’Associacions Senegaleses de Catalunya (CASC) des de l’any 2016, se celebrarà el 30 de juliol a l’edifici del Sucre de Vic. Amb aquesta seran sis les edicions d’aquest premi, que cada any es convoca a un indret diferent del territori.


El repartiment dels guardons forma part d’un dels plans d’acció de la CASC per lluitar contra l’abandonament escolar prematur (AEP) i millorar el rendiment acadèmic dels joves d’origen senegalès i gambià de Catalunya. La cerimònia és la culminació del projecte executat juntament amb la Fundació Guné, que compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i de la Generalitat de Catalunya, per fer efectiu el dret a l’educació de qualitat dels fills de famílies migrants d’origen subsaharià.


A la ciutat de Vic hi ha 12 alumnes premiats; a Osona, 22, i a tot Catalunya, 92. L’objectiu de l’entitat és motivar no només els alumnes de la comunitat senegalesa, sinó també els seus entorns més propers a continuar amb els estudis més enllà de l’etapa obligatòria. Afirmen que el 45% dels alumnes d’origen africà no aconsegueixen el graduat escolar. Segons la CASC, la continuïtat de l’alumnat s’interromp quan s’arriba al Batxillerat, la formació professional o la universitat, ja que moltes famílies necessiten que els seus fills treballin per fer front a les despeses domèstiques. Segons informa Abdoulaye Mballo, responsable del programa Senexcel·lència a Osona, el projecte s’adreça als joves de la comunitat senegalesa de la zona, que rebran sessions de mentoria, tutories individualitzades i orientació, a més a més de l’acompanyament a les famílies. “Posem una persona formada per la CASC a disposició de les famílies, un promotor socioeducatiu que fa la tasca de parlar amb l’entorn de l’infant per tal que l’acompanyin en tasques com fer els deures. És essencial que sensibilitzem sobre la importància de fer un seguiment dels nens a casa”, apunta Mballo.


Els projectes que despleguen des de la CASC s’orienten al desenvolupament i a la millora dels indicadors de qualitat de l’educació: resultats educatius, cohesió social i reducció de l’abandonament escolar prematur.
La Federació d’Osona de la CASC, formada per vuit associacions senegaleses locals coordinades des de la seu barcelonina, està portant a terme un conjunt d’iniciatives per reduir aquesta taxa. Segons Sara Baldé, representant de la federació osonenca, ofereixen “suport en l’empadronament, l’escolarització i la formació en l’idioma, la cultura i la religió”.


Mballo, promotor socioeducatiu d’Osona, explica que la participació dels premis varia cada any, perquè a vegades costa que les famílies acceptin l’ajuda. “Alguns cops s’hi neguen perquè els costa integrar-se i els és difícil entendre l’idioma. Des de la Federació estem en contacte constant amb la família que ens accepta. A vegades demano entrevistes amb els professors, però és complicat perquè només tinc una targeta de representant”, expressa Mballo.

LA PREGUNTA

Com creu que evolucionarà la crisi política a Espanya?

En aquesta enquesta han votat 148 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't