El febrer passat, un mes i mig després d’arrencar la campanya de vacunació contra la Covid-19, la Generalitat va dir que es marcava l’objectiu d’arribar al final de l’estiu amb un 70% de població immunitzada, seguint les directrius del govern espanyol i la Unió Europea. Poc després, les dificultats logístiques i el retard en el lliurament de dosis per part de les farmacèutiques van ser un continu d’ensopegades, semblava que la campanya anava pel pedregar, però finalment s’aconseguirà complir els objectius. Segons dades del Departament de Salut, a hores d’ara un 68% dels veïns del Ripollès i un 64% dels d’Osona han completat la vacunació anti-Covid-19, a prop de la fita que el departament s’havia marcat mig any enrere. Destaquen, com al llarg de tota la campanya, les persones que viuen en residències, les considerades grans dependents i els treballadors de l’àmbit sanitari, però també els percentatges a totes les franges d’edat a partir de 40 anys. Perquè les xifres continuïn pujant, fonts de la Regió Sanitària Catalunya Central expliquen que s’allargarà com a mínim una setmana més la vacunació sense cita prèvia a les tardes al recinte firal del Sucre de Vic, ja que s’espera un repunt d’afluència a partir d’aquest dilluns, coincidint amb la fi del període més estès de vacances.
Ara bé, malgrat l’avanç de la vacunació, els indicadors que mesuren l’evolució de la pandèmia tornen a situar Osona entre les comarques més malparades. Els últims set dies, el risc de rebrot s’ha enfilat de 232 a 362 punts i l’expert en dades Gerard Giménez alerta que es tracta de l’únic territori de Catalunya amb “grans” augments de contagis. Això també es veu posant la lupa a sobre els municipis. Tant Vic com Manlleu –amb una incidència de més de 400 casos de Covid-19 per cada 100.000 habitants– consten entre les cinc ciutats en situació menys confortable, juntament amb Salt, Vilafant i Calafell. Al darrere hi venen les Franqueses del Vallès, Girona, Lloret de Mar, Martorell i Santa Coloma de Gramanet.
Després que el Tribunal Superior de Justícia tombés l’última petició de la Generalitat i només avalés el toc de queda nocturn a 19 municipis dels 148 pels quals l’havia sol·licitat el govern català, l’executiu ha decidit fer caure aquesta mesura, però manté el límit de 10 persones a les trobades socials i el 70% de l’aforament a les cerimònies religioses, que poden comptar amb com a molt 3.000 assistents. El tribunal apunta en la seva interlocutòria que aquestes restriccions ja es van avalar anteriorment i que “estan degudament justificades”. Les mesures volen prevenir una sisena onada de la pandèmia aquesta tardor, quan es recuperi l’activitat laboral i torni a començar el curs escolar. Segons dades del Departament de Salut, als hospitals d’Osona ara hi ha ingressades 18 persones a causa de la Covid-19. Al Ripollès en consta només 1.
{{ comment.text }}