El projecte GasN2Itrogen, de l’empresa GasN2 (Empresa Avança) i l’empresa constituïda com a spin-off de la UVic-UCC i la UB, Neurekalab (Empresa Jove) han estat els guanyadors de la vuitena edició dels Premis Innovacat. Aquests dos projectes rebran 20.000 i 12.000 euros, respectivament, d’aquests premis impulsats per fomentar projectes empresarials per l’Ajuntament de Manlleu i les empreses Grup Bon Preu, Casa Tarradellas, Esbelt, Gribau, Isern i Seidor. Els guanyadors s’han donat a conèixer aquest divendres al vespre a la gala que s’ha fet a la Colònia Rusiñol de Manlleu.
Per primera vegada en les vuit edicions d’aquests premis de convocatòria biennal, el jurat disposava de dos accèssits de 5.000 euros per concedir, un a cada categoria, i els han lliurat tots dos. A la categoria Empresa Avança (empreses amb més de 5 anys d’activitat) s’ha valorat el projecte de la Fundació TAC Osona per posar en marxa una línia de producció de patates xips a Manlleu. A la categoria jove (empreses amb una activitat inferior als 5 anys) l’accèssit també ha recaigut en un projecte osonenc, el de la cooperativa de Taradell Més 65, que ofereix serveis a jubilats o pensionistes per tal que puguin continuar vivint a casa seva. A la categoria Avança, a banda de GasN2itrogen i Tac Osona, el tercer finalista era el fabricant de pales ecològiques de padel instal·lat a Tona Karbondesign, mentre que els dos finalistes restants a la categoria jove eren les iniciatives establertes a Osona d’Horta ferments i Wheelzzz. Horta ferments, a més és una de les cinc empreses que, prèvia sol·licitud, rebran un pla d’acompanyament empresarial. Les altres quatre són Adorno, Kompini, Pepeta Vilaró i Valerdat.
GasN2 és una empresa creada el 2009 a Sentmenat (Vallès Occidental) dedicada a la innovació tecnològica a partir de gasos. Entre les seves línies de producció hi ha la divisió d’assecadors alimentaris per al curat d’embotits, carns i formatges. I és en aquesta línia que desenvolupen i comercialitzen el projecte GasN2Itrogen, una tecnologia d’assecatge desgregat que millora energèticament el procés d’assecatge a gran escala dels productes alimentaris curats i madurats, sense afectar-ne el producte final ni les seves qualitats. A l’hora de recollir el premi, el responsable d’I+D de GasN2, Jordi Pujol, explicava que es tracta “d’un projecte molt il·lusionant. Durant molt de temps vam desenvolupar una tecnologia que crèiem que podia aportar molt valor al mercat i a la comarca d’Osona”. Ja l’estan introduit al sector alimentari ie premi “ farà corroborar aquest projecte”.
Pel que fa Neurekalab, es tracta d’una empresa social nascuda a finals de 2019 amb el compromís d’acompanyar els nens i nenes a superar les dificultats d’aprenentatge i amb l’objectiu de transformar digitalment els processos de detecció i intervenció. “Agraïr que ens pugueu ajudar perquè nens i nens amb dificultats d’aprentatge puguin tenir les mateixes oportunitats que nosaltres”, deien els seus impulsors a l’hora de recollir el premi.
L’acte de lliurament de premis dels Innovacat 2022 va comptar amb la presència de l’alcalde Manlleu, Àlex Garrido, i la nova delegada del govern a la Catalunya Central, Montse Barniol, que assistia al primer acte des que dimarts va ser nomenada. Garrido va felicitar les empreses que han presentat els 34 projectes d’aquesta edició dels premis: “Només el fet de participar ja demostra que són empreses amb idees, projecte, inquietuds i ganes d’avançar”. L’alcalde de Manlleu afegia que “Osona és un territori fèrtil, empresarialment parlant. És un luxe veure aquests projectes i les idees dels empresaris de la comarca”. Garrido i Barniol compartien la idea que les empreses generen riquesa “pel territori i per a les persones”. La delegada del govern admetia que “és un plaer estrenar-me en un acte màgic i molt emotiu” que era “una lliçó d’aprenentatge veure que hi ha gent motivada, amb ganes d’innovar”. “Si guanyen les empreses del país, hi guanyem tots”, afegia Barniol.
Després de vuit edicions, als Innovacat s’hi han presentat ja prop de 300 projectes. Una xifra per celebrar amb el tast que se servia al final de l’acte i fet, en bona part, amb producte local de Can Cerilles, Cansaladeria Molist, Colom Vila, Formatges Riudavets, Serradet de Barneres, La Vinyeta, Mas Corcó, Enso Ferments, Xocoter, Thymus, Sant Tomàs, Kom Beer, Jaume Jordà i Sambucus.
{{ comment.text }}