L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

El GDT surt de la Taula per la gestió dels purins

Al·leguen que la taula “no busca solucionar el problema” sinó que “el sector pugui seguir creixent”

El Grup de Defensa del Ter (GDT) surt de la Taula per la gestió sostenible de la ramaderia d’Osona al·legant que no volen ser còmplies del “maquillatge verd al sector porcí”. Ho ha anunciat aquest dilluns a la tarda en una roda de premsa en la qual han denunciant que no se’ls tenia en compte en aquesta òrgan impulsat pel Consell Comarcal d’Osona, Creacció i la UVic-UCC que té per objectiu fer compatible un sector ramader modern amb la gestió sostenible del territori. La taula la formen 21 membres, representants del sector, de la indústria alimentària o sindicats agraris, a més d’agents polítics i empresarials. El GDT era fins l’única organització de caire ecologista de la taula.

Per escenificar el seu posicionament aquest dilluns han pintat de color verd la figura del porcater -denunciant que en la Taula de Purins s’està fent un rentat de cara verd, greenwashing, al sector- i també perquè consideren que el monument “és un símbol caduc i caspós” que “fa ostentació de l’acumulació de riquesa i poder per part del sector industrial del porc“.

“Som l’únic actor d’aquesta taula que no té un interès econòmic i el que hem vist al llarg d’aquests anys és que les solucions que es proposen són les que anomenem magico-tecnològiques, busquen reduir la quantitat de nitrogen, però al final es continuen ampliant les granges”, deia aquest matí la presidenta del GDT, Ginesta Mary, en una entrevista a EL 9 FM. “No es busca solucionar el problema que tenim a la comarca, sinó que el sector pugui seguir creixent i augmentar beneficis a costa del territori”, afegia Mary.

Per Ginesta Mary, la situació a la contaminació dels purins (ja sigui al subsòl o emissions a l’aire) passa per la “reducció de la cabana porcina”. Explica que quan ho plantejaven a la taula, la resposta era que la seva funció és “trobar solucions tecnològiques al problema”. Mary assegura que a la comarca hi ha el doble de porcs dels que pot assumir, segons els càlculs de la Generalitat. “Per nosaltres no té gaire sentit el que es vagi fent, si la intenció sempre acaba sent reduir un 25% de nitrogen i posteriorment ampliar la capacitat de les granges un 25%”.

Actualment, és vigent el decret de la Generalitat que aplica una moratòria en zones vulnerables, com la majoria d’Osona, i que no permet ampliar els caps de porcí. “Per nosaltres, la moratòria és millor que res, però hauríem de partir d’una reducció. Tornar a una ramaderia que tingués relació amb el territori. Els porcs que hi ha aquí a Osona estan menjant, en bona part, menjar que ve de Sud-Amèrica. Un 60% del porc que es genera a la comarca d’Osona marxa cap a altres països. Creiem que en el context actual de crisi climàtica i de crisi de matèries primeres això no té cap sentit”, es lamentava Ginesta Mary, que afegeix que una part important dels llocs de treball que genera el sector “són molt precaris”

Per tot plegat, des del GDT consideren que “farem molta més pressió sortint d’aquesta taula i evidenciant la falsedat del seu nom, que no pas quedar-nos allà perquè, a nivell efectiu, no estàvem aconseguint res.”

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't