EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Granollers: l’aposta per l’esport com a eina de transformació

Del 2 al 19 de desembre Granollers es convertirà en la seu del Mundial d’handbol femení 2021

El 9 Nou
01/12/2021
Granollers/Vic

Granollers és referent en l’àmbit de l’esport: una ciutat que va ser el bressol de l’handbol, que ha viscut grans esdeveniments esportius com els Jocs Olímpics de 1992, el Mundial d’handbol masculí, l’any 2013, i en pocs dies, del 2 al 19 de desembre, es convertirà en seu del Mundial d’handbol femení 2021.

Els grans esdeveniments projecten l’esport i la seva capacitat transformadora arreu del món i, al seu torn, la pràctica esportiva juga un paper rellevant en la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) inclosos en l’Agenda 2030. L’esport té un gran potencial que pot incidir en el canvi i la millora de la societat. Així ho recullen 8 dels 17 ODS:

  • Garantir una vida sana i promoure el benestar en totes les edats.
  • Garantir una educació inclusiva i equitativa de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge per a tothom.
  • Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i les nenes.
  •  Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball decent.
  • Reduir la desigualtat en i entre els països.
  • Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.
  •  Promoure societats justes, pacífiques i inclusives.
  • Revitalitzar l’Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible.

Mundial d’handbol femení 2021, empoderant les dones

Més enllà dels resultats al marcador, el Mundial d’handbol femení posa de manifest que l’esport és un instrument de participació, una eina per promoure la igualtat de gènere, l’empoderament de les dones i les nenes, un mecanisme per reduir les desigualtats entre països, i un exponent de salut, benestar i equitat.

Projecte d’handbol al Senegal

L’handbol, esport per excel·lència a Granollers, ja fa anys que ha traspassat fronteres amb els objectius de desenvolupament sostenible a través d’un projecte de cooperació amb la regió de Kédougou, al sud-est del Senegal, procedència de la major part del prop del miler i mig de senegalesos que viuen a la ciutat.

El 2016 es va identificar l’oportunitat que Granollers i Kédougou col·laboressin per desenvolupar un projecte que treballés en l’empoderament i capacitació de les noies a través de la pràctica esportiva, com una eina per enfortir els lligams socials i culturals amb la comunitat senegalesa. A través de la Fundació BM Granollers es va fer una primera acció: l’assessorament i suport en l’organització d’un torneig d’handbol femení. Després de l’èxit, es va planificar un projecte a llarg termini, articulant un sistema de formació des de les escoles per fomentar la pràctica esportiva de les noies com a eina d’empoderament de les dones, del foment de la igualtat de gènere i de la promoció dels valors de l’esport.
Actualment, es continua treballant per consolidar i fer créixer aquest projecte de cooperació, amb el finançament de l’Ajuntament de Granollers, el lideratge tècnic de la Fundació BM Granollers, la coordinació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la participació de les institucions i entitats de Kédougou.

Sport!Op!, inclusió social a través de l’esport

D’altra banda, Granollers lidera, des del gener de 2020, el projecte europeu Sport!Op! (Opportunities for inclusion of vulnerable youth through sport), en el marc del programa Erasmus+Sport, i del qual participen sis països de la Unió Europea a més de la Universitat de Barcelona. La iniciativa neix amb el repte de desenvolupar estratègies locals basades en la comunitat fent servir l’esport com a vehicle d’inclusió social. El projecte se centra en infants i joves, especialment noies, socialment vulnerables, d’entre 8 i 20 anys.

Està previst elaborar un manual metodològic que recollirà l’experiència de les accions pilot que estan desenvolupament tots els socis del projecte i establirà mecanismes per promoure la inclusió social i la igualtat d’oportunitats a partir de l’esport.

http://sportopproject.eu/

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 176 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't