EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Granollers: neteja, residus i sostenibilitat

Encara una nova etapa amb un compromís de corresponsabilitat amb el medi ambient

Cap a una ciutat més sostenible. És el model cap on vol anar Granollers, que desplega un nou projecte de màxima prioritat que farà tenir una ciutat més verda i saludable, compromesa amb el medi ambient; una ciutat cada dia més neta i acollidora, amb carrers i places ben cuidats i endreçats; una ciutat cívica i respectuosa que convidi a viure, conviure i gaudir-la. Un repte que afronta amb l’activació del nou contracte de neteja viària i recollida de residus de la ciutat, que es presenta com una gran oportunitat de fer el clic i assolir l’Objectiu Sostenibilitat, en un moment crític i d’emergència climàtica.

Granollers es planteja com a principals fites el manteniment i la millora de l’estat de la neteja d’una ciutat que té un important ús de la via pública vinculada al seu rol de centre comercial de referència i capitalitat de comarca, sense oblidar els seus barris. I, per altra banda, el foment i l’increment del percentatge de recollida selectiva per tal d’acomplir amb els objectius europeus mediambientals fixats per als propers anys. Tot prestant un servei que, sota els criteris de sostenibilitat i protecció ambiental, sigui més eficient i òptim, redueixi el malbaratament de recursos i simplifiqui processos.

Més neta i endreçada. Per fer-ho, es millora la cobertura en un 16%, amb un servei de neteja viària ininterromput de 6 del matí a 10 del vespre, durant tota la setmana i a tota la ciutat, a més a més de seguir disposant d’un servei nocturn d’urgències per a primeres intervencions. Tanmateix, s’amplien les freqüències en aquelles zones amb més ús per part de la ciutadania, així com també es reforça el servei de neteja als barris, on es realitzaran actuacions més intensives els dissabtes, amb més mitjans dels que s’utilitzaran durant el servei diari assignat.

Més verda i saludable. Amb uns serveis de baldeig, és a dir, la neteja amb aigua que garanteixen una millor neteja dels carrers i places, reordenats segons les necessitats de l’època de l’any per tal d’optimitzar l’ús de l’aigua (més a l’estiu i menys a l’hivern); i també redistribuïts, traslladant-los als barris i altres punts amb necessitats especials. Preveient poder cobrir aquest servei amb aigua regenerada per fer d’aquesta una neteja més eficient i sostenible.

Més amable i cuidada. I és que dos nous serveis de neteja específics es posaran en marxa: un per mantenir net el mobiliari urbà i un altre de retirada de grafits, pintades i guixades, que es realitzaran amb productes de neteja respectuosos amb el medi ambient, aplicant sistemes antigrafit a aquells espais que, per les seves característiques i reincidència, es consideri necessari.

Més respectuosa i compromesa. S’incorporaran un total de 25 vehicles elèctrics nous a una flota que serà més eficient i respectuosa amb el medi ambient i farà que la ciutat faci un salt d’escala en l’electrificació, ja que es passarà del 23% al 65% de vehicles elèctrics; en total, Granollers disposarà d’una flota de 28 vehicles elèctrics dels 43 destinats a oferir aquest servei. Aquest pas farà reduir les emissions contaminants a l’atmosfera i la contaminació acústica, aportant confort a la ciutadania quant a millora de la qualitat de l’aire i a disminució de sorolls.

Compromís amb el medi ambient

La neteja està compromesa amb el medi ambient. I el servei de recollida de residus, també. Granollers se situa al 40,67% de la recollida selectiva, i es preveu, amb el nou servei, tenir la capacitat d’arribar als objectius europeus del 60% el 2030, tot incidint en la prevenció de residus i minimitzant la fracció resta. I per aconseguir-ho, alguns dels canvis que es presenten se centren en estratègies per millorar la redistribució de les àrees d’aportació amb elements de contenció de les fraccions de matèria orgànica i resta; conformar el màxim d’àrees completes perquè l’esforç per trobar un contenidor de selectiva sigui el mateix que un de la fracció resta; reduir desbordaments provocats en les àrees d’aportació; facilitar el control de qualitat de la recollida comercial per ser més eficients davant dels establiments comercials amb l’ampliació de la recollida porta a porta a totes les zones comercials i als grans productors; incloure nous serveis de recollida selectiva de residus…

En aquesta línia, s’implantaran dos nous serveis de recollida de residus, que facilitaran el seu reciclatge per part de la ciutadania. Un per a l’oli domèstic usat, en contenidors específics que hi haurà en diferents equipaments municipals com a les associacions de veïns i centres cívics. I un altre de voluminosos, que passarà de ser una recollida concertada mitjançant cita prèvia amb servei de repàs a ser una recollida per barris amb la col·laboració de la Policia Local per evitar l’incivisme.

Qüestió de corresponsabilitat

El nou concepte de treballar per la ciutat ha de venir acompanyat d’un canvi de mentalitat com a societat per poder avançar cap a un territori millor i més verd. Granollers aboca els màxims recursos en aquest repte de ciutat, que es presenta com el projecte més important de l’Ajuntament, amb un pressupost de prop de 52 milions d’euros per als pròxims 10 anys.

Un compromís en què la participació i la implicació ciutadana són imprescindibles, per poder orientar la ciutat en el seu conjunt cap a una nova manera d’entendre els espais de convivència, i aconseguir l’Objectiu Sostenibilitat, amb mirada al 2030.

LA PREGUNTA

Creu que la taxa d’alcoholèmia per poder conduir s’hauria de rebaixar?

En aquesta enquesta han votat 813 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't