El govern espanyol va publicar aquest divendres un decret en el qual ordenava que es tanquessin tots els establiments d’allotjament turístic, hotels, càmpings i similars. Aquest tancament s’ha de fer en el moment que no hi hagi clients allotjats i es farà en un màxim de set dies naturals a comptar a partir de divendres. L’ordre també afecta les àrees d’autocaravanes i per tant no poden circular. Amb l’ordre de confinament, de fet, molts d’aquests establiments, així com cases rurals, ja s’havien quedat sense reserves.
Al Ripollès, la quarantena que fa una setmana llarga que es va aplicar ha obligat el sector de l’hostaleria i els càmpings a aplicar l’ERTO per sobreviure davant la possibilitat que la situació actual es perllongui durant més temps del que la pròrroga de quinze dies més sembla indicar. L’Hotelet de Sant Joan de les Abadesses és un dels establiments afectats per aquesta conjuntura. Obert encara no fa quatre anys, va haver de cancel·lar les reserves que tenien a partir de l’anterior cap de setmana. De fet, des del 12 de març que tenen tancat. La seva responsable, Anna Roqué, assenyala que cada cap de setmana omplen les 10 habitacions que tenen, a banda de les reserves de la resta de dies, i que això “ja no ho recuperarem”. Entre les reserves que han hagut d’anul·lar hi ha la del cicle d’espectacles del Teatre Centre, on havien d’hostatjar Lluís Gavaldà, d’Els Pets, i la de pilots del trial de Santigosa que es fa anualment coincidint amb Setmana Santa, tots ells ajornats. De les operacions per rescindir reserves Roqué en destaca “l’empatia de la gent, molt conscienciada que és el millor que podien fer, fins i tot abans que els haguéssim de trucar nosaltres”.
A La Solana del Ter de Ripoll, a banda de l’hotel i restaurant també tenen càmping. Havien obert a principi de mes de cara a la campanya de Setmana Santa, però el van haver de tornar a clausurar arran del decret d’estat d’alarma. Teresó Casas, gerent del complex, afirma que el càmping “tot just suposa un 5% del nostre negoci”, però ja tenien reserves de cara a Setmana Santa. En dates com les actuals el càmping té clients sobretot al cap de setmana o bé els esporàdics que fan ruta en bicicleta.
La situació actual els ha portat a tramitar l’ERTO, perquè des del dia 14 que tenen tancat. Podien obrir el restaurant per als hostes de l’hotel, però “no tenia sentit tenir 21 persones per fer tan pocs dinars”. Ara els pertoca la feixuga tasca de buscar finançament per mantenir la seva estructura, sobretot anant darrere els bancs per demanar préstecs d’inversió. En aquest sentit, lamenta que tot i les bones paraules de les diferents administracions “no tindrem moratòria per pagar llum, aigua, gas i proveïdors, malgrat tenir zero ingressos”. I des d’ara mateix ja treballen per recol·locar en el calendari diferents activitats que s’han anul·lat, per quan s’acabi el confinament.
Hotels i càmpings apliquen l’ERTO per fer front a una quarantena prorrogable
Al Ripollès, especialment, perdran la Setmana Santa, una de les èpoques turístiques més fortes
Notícies relacionades
{{ comment.text }}