EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Injecció econòmica al Consorci de Benestar Social del Ripollès per pal·liar els efectes de la Covid-19

Hi ha un problema de tresoreria i demana als ajuntaments l’avançament de quotes

El Consell d’Alcaldes del Ripollès va donar llum verda a la modificació del pressupost del Consorci de Benestar Social (CBSR) de la comarca per tal d’injectar-hi 134.000 euros més per fer front a les despeses socials no previstes inicialment i derivades de la crisi sanitària del coronavirus. Aquesta decisió va recaure en els 8 alcaldes –d’un total de 19– que van assistir al primer ple presencial després del confinament, celebrat dimarts a la sala d’actes de Cal Marquès, a Camprodon. La directora del Consorci, Elisabeth Ortega, va justificar la necessitat d’ingressar aquests diners per l’increment de les ajudes d’urgència –s’hi destinarien uns 96.000 euros–, sobretot per cobrir els problemes d’habitatge i manca d’alimentació.

La situació és força crítica, segons va dir, ja que actualment els centres de distribució d’aliments de la comarca atenen uns 35 nuclis familiars i estan “a la màxima capacitat”. Ortega va dir que estan desbordats, ja que “no para d’arribar gent i els atenem malament perquè tardem més del compte”. Per solucionar això, la directora del Consorci va proposar incorporar dos treballadors socials per cobrir l’atenció bàsica i contractar una psicòloga que atengui les víctimes de violència masclista a mitja jornada, perquè “ha aflorat definitivament i no donem a l’abast”. “Ens venen persones que ens diuen que no marxen o que es queden a dormir al Consorci fins que no els solucionem el problema”, deia Ortega i confirmava l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell (JxCat), el principal abanderat per solucionar aquest problema.

El CBSR disposa d’un romanent de tresoreria de 103.000 euros i ja n’ha estirat una part per pagar despeses d’urgència. Tot i així, no el poden gastar tot perquè trencarien la regla de la despesa i es posaria en perill l’estabilitat pressupostària “posant en dubte la viabilitat del Consorci”. El president del Consell d’Alcaldes, Ramon Roqué (MES), va dir que calia fer “un esforç solidari” i que no es podia desatendre el servei encara que els ajuntaments tinguessin dificultats econòmiques.

Ortega també va demanar ajuda per solucionar un problema de tresoreria “exagerat”, ja que la Generalitat no ha fet cap ingrés acordat en el contracte programa del Departament d’Afers Socials. Per ara, ha estat l’Ajuntament de Ripoll qui n’ha avançat algunes quotes per sortir del pas. Ortega va plantejar als alcaldes si els podrien avançar les quotes de dos mesos a finals de juliol i en cas de persistir la situació pagar dues quotes més al setembre. Els alcaldes hi van estar força d’acord, però algun va recordar que ells també havien de complir la regla de la despesa i que caldria ser flexible si algun no ho podia pagar d’aquesta manera.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 135 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't