Vivim un canvi d’era i calen noves idees per abordar els reptes transversals del futur. El canvi climàtic i les seves conseqüències amenacen tot el planeta i posen en risc la gestió dels territoris. Com afrontarem un món amb cada cop més episodis climàtics extrems? Què farem davant de la cada vegada més gran escassetat de recursos naturals com l’aigua?
La resposta es troba en la nostra capacitat de generar coneixement i, sobretot, d’impulsar la innovació, la paraula clau per a un futur sostenible. La innovació és un motor de transformació i una peça fonamental per desenvolupar sistemes d’alta resiliència a les nostres poblacions. Així aconseguirem descarbonitzar l’economia i mitigar els efectes del desafiament sense precedents que és l’escalfament global, amb una implicació molt directa en la gestió de l’aigua.
La innovació, el talent i el compromís són els tres pilars bàsics d’Agbar per millorar la qualitat de vida de la ciutadania, per contribuir a la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i per garantir un desenvolupament sostenible i inclusiu que no deixi ningú enrere. Per això, la companyia actua amb responsabilitat social a tots els territoris, per impulsar l’ocupació de qualitat, la solidaritat i una reconstrucció verda i inclusiva. La cohesió social és per a Agbar una palanca per a la recuperació econòmica en línia amb l’Agenda 2030 i els principis del Pacte Verd Europeu.
Digitalització
La digitalització i les noves tecnologies seran instruments per resoldre els nous reptes. Els fons Next Generation de la Unió Europea són una finestra d’oportunitat que cal aprofitar. Gràcies a aquesta injecció econòmica, el govern central ha aprovat el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de Digitalització del Cicle de l’Aigua, que preveu una inversió de 3.060 milions d’euros (1.940 M€ inversió directa i 1.120 M€ de fons complementaris publicoprivats).
Com a referent en el sector de l’aigua i del medi ambient, Agbar treballa en el desenvolupament de solucions i serveis innovadors. Ofereix un ampli ventall de serveis digitals basats en la tecnologia més disruptiva a l’abast dels municipis, amb qui comparteix un gran repte de futur: millorar la seva sostenibilitat i habitabilitat.
Amb dades unificades, accessibles i obertes, és possible avançar en molts dels reptes plantejats. Les administracions i les empreses poden treballar en un veritable ecosistema local d’informació compartida que permeti afrontar projectes i dissenyar solucions per abordar les metes dels ODS. L’establiment d’indicadors ambientals compartits és fonamental per fer front als reptes climàtics, ja que contribueix a ordenar el territori, revitalitzar les poblacions i fer una gestió sostenible dels recursos.
Agbar desenvolupa una plataforma d’indicadors ambientals que es nodreix de diferents fonts de dades: informació de satèl·lit tractada amb algorismes específics, dades de sensors IoT (Internet of Things) de qualitat ambiental distribuïts per tota la ciutat i dades del mateix municipi. És una eina que la companyia està posant al servei dels ajuntaments per digitalitzar l’agenda urbana i fer un pas endavant en sostenibilitat.
Telemesura
Precisament, en l’actual context d’escassetat de l’aigua, d’augment de la seva demanda i d’avenç imparable de l’emergència climàtica, és més necessari que mai fer una gestió eficient d’aquest recurs i implementar accions encaminades a la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible. És en aquest sentit que Agbar està implementat a municipis d’Osona i el Vallès Oriental la telemesura com una solució innovadora per aprofundir en la transformació digital, fer una gestió eficient de l’aigua i millorar la qualitat de vida de la ciutadania i del servei.
Amb aquest sistema, es poden obtenir les lectures del comptador a distància i conèixer el consum en qualsevol moment, permet detectar fuites en els sistemes amb rapidesa, així com disposa d’un sistema d’alarmes que detecta si el consum és superior a l’establert per l’usuari i avisa a través de correu electrònic. Més de 27.000 usuaris d’Osona i el Vallès Oriental ja gaudeixen d’aquesta eina transformadora que ofereix un millor servei a les persones. A Osona, la telemesura representa gairebé el 70% respecte al total de comptadors. I no només és una nova manera de llegir i facturar, sinó que representa una palanca de transformació digital de la gestió del servei i es redueixen les emissions de CO2. Per impulsar la innovació, són bàsiques les aliances entre empreses, administracions i la societat civil, tal com indica el darrer dels objectius de desenvolupament sostenible. Agbar aposta per la col·laboració publicoprivada per garantir la sostenibilitat i l’eficiència del cicle de l’aigua, amb especial enfocament en les necessitats territorials. Aquest model s’ha consolidat com un referent en l’aplicació del coneixement a l’aigua i el medi ambient amb la creació de serveis en benefici de la societat.
La innovació ens permetrà ser més eficients i sostenibles. Sempre, amb les persones al centre.
{{ comment.text }}