EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Inversió d’1,2 milions a l’abocador de Ripoll per reduir els lixiviats

Es vol corregir el problema d’impermeabilització que hi havia

Des del mes de març, les màquines excavadores no paren de treballar per fer una canalització de les aigües pluvials i gestionar les aigües seminetes i els lixiviats de l’abocador Ripollès-3, clausurat l’any 2007. El projecte, que té un cost total d’1,2 milions d’euros, està dividit en dues fases. La primera té un pressupost de 440.803 euros i està previst que s’acabi abans dels sis mesos del termini d’execució, cap al juliol o l’agost. La consellera de Medi Ambient, Imma Constans (Junts), va explicar que l’abocador no tenia una “impermeabilització massa ben feta” i això provocava que les aigües pluvials es barregessin amb els lixiviats, el suc que es desprèn dels materials enterrats en descomposició. L’obra pretén que no es mesclin i vol canalitzar les aigües pluvials directament al riu. “Els lixiviats els separarem de les aigües seminetes, que tenen una concentració d’amoni més fluixa”, apuntava.

Per saber si l’aigua es pot portar a la depuradora, cal mirar la concentració d’amoni. Es prenen mostres de forma setmanal i a vegades, dos o tres cops per setmana si plou molt. Per evitar haver-ho de fer de manera manual, s’instal·laran uns analitzadors i unes sondes per controlar els nivells d’amoni i es generaran les mostres de forma automàtica per tenir-ne “un control diari”. La segona fase de les obres consistirà a millorar la gestió dels lixiviats a través de l’electrodesaminació, que s’hauria d’acabar a finals d’any o principis del 2022. Això permetrà reduir el cost de la gestió dels lixiviats en un 93%, dels 437.000 euros que van suposar el 2020 a 30.000, tal com va avançar EL 9 NOU divendres passat. “L’estalvi només serà efectiu quan l’obra s’hagi acabat”, explicava el president de l’ens, Joaquim Colomer (Junts). Les obres les financen l’Agència Catalana de Residus (250.000 euros), els recursos del PUOSC (250.000 euros) i la Diputació de Girona (160.000 euros). A més, els dos últims anys, tots els ajuntaments de la comarca han arraconat al voltant de 200.000 euros més.

Actualment, el Ripollès envia la fracció de rebuig de les seves deixalles al centre de tractament de residus d’Orís. Segons les dades del Consell Comarcal, l’any 2020 es van generar 14.169 tones de residus, de les quals n’hi havia 7.560 de rebuig, que són les que van anar a Orís. Per cada tona es van pagar 103,69 euros, que equival a una despesa total de 783.883 euros per tractar aquests residus. Un cost que anirà pujant, ja que cada any augmenta el cànon d’entrada que marca l’ARC. Colomer és partidari de quan s’acabi el contracte que regeix l’actual model de recollida de residus s’exposin “els números de cadascun” perquè els alcaldes escullin quin s’adapta més a les necessitats de la seva vila.

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 111 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't