QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Investigant els drils al Pico Basilé

El biòleg ambiental Oriol Colomo, de Tona, estudia la presència d’aquest primat, que està en perill d’extinció, a l’illa de Bioko, a Guinea Equatorial

El biòleg ambiental Oriol Colomo, veí de Tona, està portant a terme una investigació pionera sobre la presència del dril, una espècie de primat en perill d’extinció, al Parc Nacional del Pico Basilé, al centre de l’illa de Bioko, Guinea Equatorial. Colomo, que té 24 anys, estudiarà durant tres mesos una de les espècies menys conegudes de l’Àfrica. “Sempre era dels típics nens que em distreia amb animals de joguina, i des de ben petit sortia al jardí de casa amb pots i lupes per buscar cuques i altres insectes”, explica Colomo, graduat en Biologia Ambiental a la UAB l’any 2019.

Tot i que el dril és una de les espècies emblemàtiques i històricament presents en aquest territori, no hi ha cap publicació sobre la seva presència al centre de l’illa de Bioko des de fa anys. De fet, només hi ha unes vint publicacions sobre l’espècie en estat salvatge, i cap d’aquests articles deixa clar si encara hi ha alguna població al Pico Basilé, la muntanya més alta de Guinea Equatorial. La presència dels primats s’estudiarà a partir de la col·locació de 15 càmeres trampa a l’àrea. A més, també es buscaran indicis d’activitat humana i de caça il·legal en aquest territori, com ara trampes, bales o assentaments utilitzats pels caçadors.

L’estudi es dividirà en tres fases. Les tres primeres setmanes es dedicaran a muntar les càmeres trampa per garantir que funcionin durant el major temps possible. Per fer-ho, caldrà obrir determinats camins entre la vegetació. Aquests, durant la segona fase, funcionaran com a vies per als transsectes lineals i reconeixement de zones. La tercera fase consistirà en la recollida de les càmeres trampa.

La investigació s’emmarca en la realització del seu treball final de màster en Recerca en Conducta i Cognició (Universitat de Barcelona). El tonenc explica que en el seu últim any de carrera va estar estudiant mamífers marins a Xile i als Països Baixos, i que “va ser estudiant els mamífers que em va atraure estudiar conducta”. El seu interès per la primatologia, per altra banda, “no recau només en el seu propi valor científic, sinó també que els estudis de primatologia són aplicables a l’estudi de l’evolució humana”.
Colomo afirma que “sent estudiant, els recursos són escassos”. És per això que el jove ha creat una campanya de finançament que en poc més d’una setmana ha aconseguit recaptar més dels 1.200 euros que tenia com a objectiu a través de donacions voluntàries. Amb aquests diners es costejaran certs materials per a les càmeres (piles, targetes de memòria suficients per substituir-les i deixar la càmera al camp), material per als transsectes (cordes, cinta mètrica o GPS) o els permisos governamentals.
Colomo està col·laborant amb The Drill Project, que vetlla per la conservació i l’estudi d’aquesta espècie a l’illa de Bioko. Fa més de 10 anys que aquesta ONG recull dades i ofereix protecció passiva contra la caça, i ara realitza el primer estudi a llarg termini sobre drils en estat salvatge. Un dels objectius principals és prevenir el comerç il·legal de carn d’animals salvatges, una pràctica molt estesa en aquesta zona.

Tant si els resultats són positius com negatius, el coneixement derivat d’aquesta investigació serà rellevant per al disseny de futurs plans de conservació. Si descobreixen que el dril ja no habita aquest parc, s’haurà determinat científicament l’extinció de l’espècie a escala local. Per altra banda, si es descobreix la seva presència, les entitats i organitzacions locals podran concentrar els esforços en la conservació de l’espècie al territori i partir d’aquest estudi com a base de canvis socials pel que fa a l’educació ambiental o la conscienciació sobre el consum de carn salvatge a la zona.

LA PREGUNTA

Està a favor de l’ampliació de l’aeroport del Prat?

En aquesta enquesta han votat 450 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't