EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

IrsiCaixa-BSC-IRTA publicaran en temps real i en obert els resultats d’experiments amb fàrmacs contra la Covid-19

La informació permetrà iniciar assajos clínics amb informació basada en evidència científica

El 9 Nou
15/04/2020
Barcelona

ACN – El consorci format per l’IrsiCaixa, el Barcelona Super Computing i el Centre de Recerca en Sanitat Animal de l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries, amb el suport de Grifols, publicarà en temps real i en obert els resultats d’experiments in vitro contra el SARS-CoV-2 que estan fent amb fàrmacs existents. L’objectiu és compartir dades que ajudin a l’hora de dissenyar assajos clínics, identificar fàrmacs que en combinació puguin ser més potents i proporcionar alternatives terapèutiques ràpidament disponibles. De moment, els científics han confirmat l’eficàcia contra el virus de la hidroxicloroquina, medicament contra la malària i per a certes malalties reumatològiques, i el remdesivir, antiviral utilitzat en assaigs de covid.

El director de l’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, ha explicat a RAC1 que busquen ajudar a tota la recerca que s’està fent “alliberant d’immediat” el coneixement que s’està generant als seus laboratoris. En aquests laboratoris, l’equip del consorci va aïllar el virus que circula a Barcelona i ara estan provant fàrmacs per veure quins fàrmacs l’inhibeixen. Ha resumit que si el resultat d’aquest experiment és que un determinat fàrmac inhibeix el virus en els cultius cel·lulars es pot fer l’anàlisi clínic corresponent.

Els resultats s’aniran actualitzant cada 15 dies. “El que volem és que tothom hi tingui accés”, ha insistit Clotet.

En aquesta línia, la investigadora de l’IrsiCaixa, Nuria Izquierdo, ha explicat que l’objectiu és generar informació que permeti prendre decisions basades en evidències a l’hora de projectar assaigs clínics. Ha afegit que amb els fàrmacs antivirals la seguretat dels pacients ja està garantida però la seva eficàcia en la covid-19 no està demostrada “i els facultatius han d’anar una mica a cegues”. “Per això volem proporcionar-los dades sòlides en què puguin basar les seves decisions”, ha dit.

La difusió immediata busca també evitar el retard que comporta la seva publicació en revistes científiques. A més, consideren que el fet que es publiqui sense la revisió de tercers abans de la publicació pot ser de gran utilitat perquè “són dades molt preliminars, però tenir alternatives de tractament permetrà cobrir la majori part de la població i solucionar potencials problemes de desproveïment d’un fàrmac. “Alguns resultats poden permetre duplicar o quadruplicar les opcions terapèutiques que hi ha actualment”, ha apuntat la investigadora de l’IRTA-CReSA, Júlia Vergara-Alert.

El consorci avaluarà l’eficàcia en cèl·lules infectades in vitro de medicaments administrats individualment o en combinació. Aquesta combinació dificulta l’aparició de resistències. Així, els investigadors analitzaran fàrmacs que actuïn contra el SARS-CoV-2 en una etapa primerenca, evitant l’entrada del virus a les cèl·lules, i d’altres que actuïn un cop ja ho hagi fet.

En el primer grup es troba la hidroxicloroquina, un fàrmac contra la malària que ja s’està fent servir en l’assaig clínic liderat per Oriol Mitjà per prevenir la infecció en els contactes de persones diagnosticades amb el nou coronavirus, així com en altres a nivell mundial. Els primers experiments confirmen la seva eficàcia in vitro. En el segon grup, els investigadors han confirmat l’eficàcia del remdesivir, dissenyat inicialment contra l’Ebola.

Els experiments han servit també per descartar alguns fàrmacs que havien estat proposats com el tenofovir combinat amb emtricitabina, els inhibidors de la proteasa de IVH darunavir, fosamprenavir, nelfinavir i saquinavir, la clorpromazina, un tractament per l’esquizofrènia; i l’amantadina, un medicament utilitzat contra la grip A i el Parkinson.

La llista de fàrmacs a utilitzar inclou també antiparasitaris i antibiòtics. Alguns d’ells estan disponibles en forma de genèrics, de manera que el cost econòmic de la seva administració seria reduït. Cada experiment es reproduirà tres vegades i els resultats es reportaran després de cada vegada. Els fàrmacs que mostrin una major eficàcia es testaran en models animals a l’IRTA-CReSA, que disposa d’una Unitat d’Alta Biocontenció de nivell 3 de bioseguretat.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 90 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't