El president del consell d’administració i director general de Bon Preu, Joan Font, destaca la importància de la comunicació i la transparència en les empreses, tant en l’àmbit intern com extern. “Els empresaris catalans expressem poc la nostra visió de la societat i segurament ho hauríem de fer més, sense por de ser crítics; però ens sentim còmodes treballant sense fer fressa, som prudents i explotem poc el nostre vessant públic”, va dir. En la mateixa línia, reconeix que, malgrat no fer política en un sentit estricte, les empreses “sí que contribueixen al benestar del país generant riquesa i pagant impostos” i que és en aquest context que els pertoca tenir veu i ser escoltades. Amb tot, es va mostrar escèptic amb la seva capacitat d’influir en una administració pública que va qualificar de “lenta, poc operativa i ineficient”.
Joan Font va fer aquestes afirmacions a la tercera edició de la jornada empresarial Growth, de la UVic-UCC, en una conversa amb el periodista Jordi de Planell i que serà l’estrena de Growth Pòdcasts, una sèrie de converses amb empresaris.
L’entrevista també es va endinsar en la relació entre l’empresa i la família. Font va subratllar la importància de professionalitzar la gestió empresarial i separar els rols familiars dels empresarials, entenent que “cal prioritzar els perfils més experts, formats i preparats per tirar endavant el negoci” i que “podem tenir dos rols diferents, un dins la família i l’altre dins de l’empresa, i que ambdós han d’estar separats per fer-los compatibles”.
Font també va identificar els principals valors que, des del seu punt de vista, han de guiar l’empresa, i que “han de ser clars, tenir mirada llarga i mantenir-se inalterables a mesura que l’empresa evoluciona i creix, perquè si els objectius, l’estratègia i el tarannà es mantenen estables és més fàcil mantenir el sentiment de pertinença”. En el cas de Bon Preu, va dir, es tracta de valors com el joc net, el treball en equip, l’esforç, la dedicació, el pragmatisme o l’absència de protagonismes personals, entre d’altres.
Respecte als lideratges, els entén com “la capacitat de portar un equip de persones més enllà d’on elles mateixes es creuen capacitades de poder arribar”. Font va definir el treball des de l’exemplaritat com una de les principals claus del bon líder: “Ha de ser capaç de motivar i mobilitzar els equips cap a objectius ambiciosos des del servei a l’empresa, al projecte o al col·lectiu, pensant en el benefici d’aquest i no pas en el lluïment personal”. La formació en lideratge és essencial, va dir, malgrat reconèixer que hi ha un component instintiu que no es pot ensenyar.
Joan Font també va parlar de la cultura del fracàs, que “els catalans tenim poc arrelada” i que passa per “aprendre i créixer a còpia d’equivocar-te moltes vegades”, i de la capacitat de les empreses d’adaptar-se a situacions imprevistes, “en les quals es fan evidents la qualitat de la direcció i dels lideratges”, com ara la pandèmia de la covid: “Fer empresa també vol dir prendre les decisions encertades en moments crítics, sovint sense tenir disponible tota la informació”.
Finalment, Font va reflexionar sobre el futur de les empreses i la societat, i va ressaltar la necessitat de comptar amb persones compromeses i ben formades en tots els àmbits. “Hi ha certa desconnexió entre el discurs social i la realitat del mercat laboral, així com la falta d’un esperit de sacrifici i esforç a llarg termini, una cultura que s’ha anat perdent”, va dir Font, qui va reivindicar que “si volem un país de qualitat necessitem empreses i persones compromeses”, així com centres de formació excel·lents que fomentin el desenvolupament de les capacitats individuals.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't