EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Joves informàtics d’edat avançada

Els alumnes dels cursos d’informàtica per a la gent gran de Sant Pere i Sant Vicenç s’han adaptat al confinament; han fet trobades telemàtiques setmanals i han creat, conjuntament, quatre contes virtuals i una auca


20/06/2020
Torelló

Ells mateixos diuen en una auca virtual que han fet durant el confinament que són “jovent d’edat avançada” i ho comenten en una tertúlia animada en què hi ha una trentena de persones. La trobada d’aquesta setmana, com ho han estat des de l’inici del confinament, ha estat telemàtica, ja que van decidir no aturar l’activitat i també els ha servit com a distracció dins de casa. Són els alumnes dels cursos d’informàtica per a adults de Sant Pere i Sant Vicenç, que a banda de tot el que aprenen durant el curs ara també dominen les trobades virtuals, una oportunitat que els ha donat la crisi del coronavirus.

La professora dels cursos, Dolors Antón, explica que l’activitat l’han pogut mantenir “gràcies a saber treballar amb el mòbil i al núvol” i també a compartir continguts d’un lloc a l’altre. Tot plegat no té res a veure, recorda Antón, amb el que van començar a fer quan van iniciar els cursos d’informàtica a Sant Pere el 2002 –a Sant Vicenç els van començar fa quatre anys–. La professora recorda que llavors “vam començar aprenent el Word Perfect” i encara no utilitzaven internet.

Una d’aquelles primeres alumnes era Maria Fontdevila, que recorda que en aquell moment “compartíem un ordinador per a dues persones”. Ara en tenen un cadascun i hi ha qui es porta el portàtil de casa per familiaritzar-se amb l’aparell que utilitza habitualment. “La informàtica de fa 20 anys no té res a veure amb el que fan ara”, assegura Antón. Per exemple, treballen amb documents compartits al Drive o aprenen a fer anar Instagram.

Fa dues dècades no s’haguessin plantejat fer la feina que han fet les darreres setmanes utilitzant eines que, asseguren, “familiars de 35 a 45 anys no saben fer anar” però els seus nets probablement sí, afegeixen. En les trobades van decidir crear contes virtuals “entre tots”. Van començar amb un títol, i a través del document compartit al núvol “cadascú ha anat dient la seva”. En total n’han creat quatre, ja que hi ha diferents grups en funció del dia en què es troben, i també han fet una auca que explica la història dels informàtics de la Vall del Ges. Un cop van tenir la història van fer les il·lustracions a mà, que després van fotografiar i incorporar al document final. Les temàtiques han estat variades: el coronavirus, les orenetes, el conte dels porcs senglars o el de la nena del Colomer. Crear les històries i dibuixar, apunten alguns dels alumnes, els va fer reviure records d’infància i molts han recuperat colors dels seus fills quan eren petits o dels nets. “Són coses que no fem habitualment i ha estat bonic”, deia una de les alumnes, mentre que un altre afirmava que li convenia també apuntar-se a un curs de dibuix. Per crear els textos també “hem utilitzat paraules d’abans, que ara no senten els nens”.

Els muntatges finals han donat quatre contes i l’auca d’uns quatre minuts en què s’hi poden veure els textos que han enregistrat els mateixos alumnes i també els dibuixos. A més, han traslladat el treball que han fet a les escoles dels dos municipis perquè els puguin reproduir als alumnes. Ells de moment els han deixat veure als nets, que “n’estan encantats, escolten atents”.

Després de tot plegat, valoren positivament el treball virtual que “ha anat bé per passar el confinament, quan els aparells funcionen”. Però remarquen que les trobades telemàtiques “no són el mateix”. L’estat d’alarma i el confinament els han privat de la part més lúdica de la família dels informàtics que sempre aprofiten per fer berenars, sopars i algun viatge. Aquest any tenien previst anar a Holanda, però no ha pogut ser. Com diu la seva pròpia auca, com moltes coses aquests dies s’han hagut de conformar a visitar el país virtualment.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 896 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't