EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

JuntsxCat i ERC pugnen per ser els més votats a Osona i el Ripollès

ERC va guanyar els postconvergents per primer cop a Osona el 2016; el 21-D de 2017, es va imposar JxCat. Aquest diumenge, eleccions al Congrés i al Senat

El 9 Nou
28/04/2019
Vic

En una campanya atípica, en què hi ha hagut pocs actes i els que s’han fet tenien un marcat accent de precampanya de les municipals, JuntsxCat i ERC pugnaran un cop més per ser aquest diumenge la força més votada a Osona i el Ripollès en unes eleccions al Congrés de Diputats. L’hegemonia de CiU amb les diferents sigles amb què s’han presentat en els últims 20 anys només l’han pogut qüestionar ERC, en el cas d’Osona, i el PSC, al Ripollès. ERC es va imposar en les últimes generals, les del 26 de juny de 2016. Va obtenir el 33% dels vots a Osona, pel 32% de CDC. Una fita que no havia aconseguit fins llavors en cap altres eleccions. Si en lloc d’agafar com a referència les últimes eleccions al Congrés, però, s’agafa l’última cita a les urnes, la del 21-D al Parlament de Catalunya, el 2017, la victòria de JuntsxCat va ser aclaparadora a la comarca. Llavors ja amb les sigles de JuntsxCat, amb l’efecte Puigdemont, els postconvergents van arrasar amb el 46% dels vots davant el 25% d’ERC. Unes eleccions atípiques amb una participació de més del 85% i que van situar Ciutadans com la tercera força a Osona, amb l’11,5% dels vots. La pugna entre JuntsxCat i ERC és més viva que mai aquest diumenge.

A Catalunya, les enquestes apunten a un pols entre ERC i el PSC per ser els guanyadors de les eleccions del 28-A. Els republicans, que tenen Oriol Junqueras i Gabriel Rufián com a caps de llista, podrien ser els que aconsegueixin més escons, mentre que els socialistes, amb Meritxell Batet al capdavant, serien els que sumen més vots. Si es confirmés la victòria d’ERC seria la primera vegada que una força independentista s’imposa a unes generals (els anys 2015 i 2016 En Comú Podem va ser la guanyadora a Catalunya). El creixement d’ERC i el PSC tindria un efecte directe amb els resultats de JuntsxCat i En Comú Podem, que baixarien respecte als resultats de fa tres anys. Les disputes internes entre els sectors propers a Puigdemont i l’ala moderada del PDeCAT –on se situa la vigatana Marta Pascal, que no forma part de la llista tot i haver estat proposada pels associats d’Osona– tindria conseqüències en els resultats de la candidatura encapçalada per Jordi Sànchez i Laura Borràs. El mateix li passa als Comuns, amb lluites internes com les que van acabar amb la sortida de Xavier Domènech o Elisenda Alamany, o la incorporació de Joan Josep Nuet a la llista d’ERC com a número 4. Les enquestes també apunten a la irrupció de Vox a Catalunya, davant l’estancament de Ciutadans i la caiguda del PP.

Amb els resultats de tot l’Estat, l’hemicicle del Congrés tindria una composició difícil de gestionar. La gran incògnita és si les dretes (PP, Ciudadanos i Vox) sumen els 176 escons que els donarien la majoria per prendre la presidència al socialista Pedro Sánchez. Les enquestes apunten a una victòria del PSOE, seguit a distància de PP, Ciudadanos i Unides Podemos, de Pablo Iglesias. Cap dels dos blocs de l’esquerra (PSOE i Unides Podemos) i la dreta (PP, Cs i Vox) sumarien majoria. Els 14 diputats que les enquestes atorguen a ERC i els 5 a JuntsxCat poden entrar en joc i ser influents en aquest escenari.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 63 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't