La consellera del DARP, Teresa Jordà, va presentar aquest dijous, acompanyada de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, el pla per donar suport als petits escorxadors, sobretot d’ungulats (xais, cabres o boví). Ho va fer a Ripoll i envoltada d’alguns xais i ovelles de la raça ripollesa. El pla consta d’uns ajuts que es donen des d’ara i fins al 2022 a 18 escorxadors de Catalunya, ja sigui per millorar les seves instal·lacions o crear-ne de nous. En concret, 16 petits escorxadors, entre els quals hi ha l’escorxador de Ripoll, que té participació publica a través dels ajuntaments del Ripollès, poden accedir a aquests ajuts, que aquest any són de 150.357,49 euros a repartir però que seran de 600.000 euros per als anys 2021 i 2022, respectivament. En el mateix paquet hi haurà dos nous escorxadors: l’impulsat pel Consorci per la Promoció dels Municipis del Moianès i el Jaume Jorbe, a Òdena, a l’Anoia. En el cas del del Moianès, molt reclamat, s’hi afegeix una prova pilot per tenir un escorxador mòbil “ja amb les normatives adequades que esperem que s’aprovin en un reial decret per part del Ministeri”, segons va explicar Guillaumes. El canvi normatiu, deia, ha de servir perquè “no es reclamin als petits productors les mateixes normatives que a un gran escorxador industrial”.
Amb l’objectiu, segons Jordà, de millorar la producció primària, el comerç de proximitat i garantir la fixació de llocs de treball en zones rurals, s’han establert tres línies d’actuació diferents: una per a maquinària i equipament o obres de reforma en instal·lacions ja existents; una altra en la redacció de projectes per a nous petits escorxadors o obres de reforma en els que ja existeixen, i una tercera en inversions en la construcció de nous petits escorxadors d’ungulats domèstics. Això obre la porta que petits ramaders puguin tenir el seu propi escorxador com té, arran d’una prova pilot i és l’únic de Catalunya, l’explotació El Soler de n’Hug, de Prats de Lluçanès.
Jordà i Guillaumes van visitar també dijous l’escorxador del Ripollès i van mantenir una reunió amb representants del Consell Comarcal per trobar una solució a les inversions que fan falta fer-hi i que han de sortir en part dels ajuntaments que en formen part com el de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol, les Llosses, Vallfogona i Vidrà i que hi aporten en funció de les explotacions que tenen i la seva població. L’escorxador ha ampliat capital per ser 100% públic i poder, així, rebre subvencions.
Més implicació del sector porcí per evitar la PPA
La consellera Jordà s’ha reunit aquesta mateixa setmana amb el sector porcí català per fer seguiment de les mesures per evitar que entri la pesta porcina africana (PPA) a Catalunya. En aquest sentit, ja fa dos anys que funciona una comissió interdepartamental al govern, des que va arribar un brot de pesta a Brussel·les. Ara, i a petició de la JARC, s’ha acceptat crear un grup de treball que integri tant l’administració com el sector per establir mesures i augmentar la prevenció.
En aquest sentit, el sector s’ha compromès “a invertir també en temes de control”, segons va explicar Jordà, com és el cas de la “neteja i desinfecció dels transports de bestiar”. I és que com va recordar Jordà, la PPA pot entrar a través dels senglars –controlats pels caçadors– i de la importació de garrins que “arriben amb rodes”, en camions. Des d’Unió de Pagesos reclamen que es redueixin les importacions, mentre que Jaume Bernis, de la JARC, creu que cal “aprofitar el moment dolç”, en referència al bon preu del porc, per invertir.
{{ comment.text }}