La Cooperativa Plana de Vic (CPV) fa un pas més en la millora dels serveis que ofereix als seus socis i farà de comercialitzadora d’energia elèctrica. L’empresa ja va accedir fa uns mesos al mercat elèctric com a consumidor directe. Ara ha fet el mateix amb l’adquisició del gas. A través de l’empresa Yoibaenergy, es converteix en la primera cooperativa del sector agrari de l’Estat que compra el gas directament aprofitant la liberalització del mercat. Tot plegat, com explica el director general, Daniel Bassas, es tracta no només de buscar l’estalvi energètic en la mateixa cooperativa sinó també de poder oferir als socis “en la mesura que poguem una opció per millorar la seva competitivitat”. La millora energètica forma part del pla estratègic 2020-2023 de la cooperativa, que ha vetllat en les negociacions la incorporació d’energia verda en origen i que inclou l’autoconsum. La cooperativa està traslladant a les seves instal·lacions el canvi de comercialitzadora i en una segona fase, aquest any mateix, ho traslladarà als socis.
Fa poc més d’un any que la Cooperativa va deixar les instal·lacions a Vic per obrir les oficines i la botiga-economat en una nau de Gurb. L’any 2020 s’ha acostat als 60 milions de facturació i té uns 85 treballadors. Amb prop de 1.000 socis ramaders va obrir el 2019 una nova línia de socis-col·laboradors per oferir els seus serveis també a les persones que no provenen del sector agrari. Té granges, fàbrica de pinso, sala d’elaboració de carn i botiga pròpia, a més de serveis veterinaris.
Mantenint la lluita per un preu de la llet millor
Els ramaders de vaques de llet que formen part de la Cooperativa Plana de Vic juntament amb Vaquers d’Osona mantenen una lluita constant amb les envasadores de llet pel preu que els paguen. Fins fa poques setmanes no han acabat signant, “i per ara fins al juny”, contractes de venda de la llet a tres de les principals operadores “amb una sensible millora del preu que paguen però encara està molt lluny del que caldria cobrar per cobrir els costos de producció”, segons Bassas. Les darreres xifres situen el cost de producció mitjà en 40,78 cèntims d’euro el litre i se’ls paga a 32,62.
{{ comment.text }}