La fiscalia ha tramès un escrit als jutjats de Vic on acusa l’empresa manlleuenca Fervosa de vessaments contaminants que perjudiquen un camp a tocar de la planta. Segons recull el text, aquesta situació s’estaria donant com a mínim des de fa cinc anys i, a banda d’afectar el rendiment del cultiu de cereals, suposa “un risc greu pels ecosistemes naturals i el medi ambient”. El Ministeri Fiscal compta amb mostres recollides pels Mossos d’Esquadra entre la tardor del 2019 i l’hivern del 2020 i considera provat que “els petits bassals” amb líquid marró que s’estenen al llarg d’uns 80 metres al marge del camp tenen origen en l’empresa. També alerta que aquestes aigües multipliquen per 160 els valors permesos d’amoni, a més de superar els nivells reglamentaris de gairebé tots els paràmetres analitzats. Amb la seva filtració a terra, sosté la fiscalia, es posa en risc “les aigües subterrànies i superficials de la zona”, motiu pel qual atribueix a Fervosa i el seu director un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient.
La querella deriva d’una denúncia que va presentar el maig del 2019 la propietat del camp perjudicat pels vessaments. A banda dels fets en si, la fiscalia assegura que la direcció de l’empresa és “plenament coneixedora de la situació descrita” –en altres ocasions ha rebut requeriments per part de l’Agència Catalana de l’Aigua– i que, tot i això, “s’ha limitat a aplicar mesures parcials que s’han revelat ineficaces, tolerant conscientment amb la seva passivitat una greu alteració del medi i un risc per a l’ecosistema de la zona”.
Fonts de la planta de compostatge expliquen, per la seva banda, que de moment no han rebut la querella del ministeri fiscal i que no tenen més informació que la publicada a través dels mitjans de comunicació, de manera que prefereixen no pronunciar-se. Asseguren, això sí, que “l’activitat de compostatge disposa de tots els permisos ambientals i compleix els requeriments que rep de les administracions competents”.
Ara és el jutjat de Vic qui haurà de decidir si inicia la investigació que sol·licita la fiscalia, la qual cosa inclouria demanar a l’empresa el model d’organització i gestió de la planta, així com interrogar la direcció. Mentrestant, recomana imposar com a mesura cautelar “la clausura del vessament d’aigües residuals i lixiviats sense tractar fins que Mossos de l’Àrea de Medi Ambient no comprovin que la instal·lació ha adoptat mesures precises i eficaces”.
Fervosa, fundada el 1992, es dedica al tractament de residus orgànics provinents de l’activitat ramadera, la indústria agroalimentària o, entre d’altres, el fang que generen les depuradores urbanes. Els últims anys ha rebut peticions reiterades de l’Ajuntament de Manlleu per solucionar les pudors que emanen de la planta –afecten sobretot el barri de Gràcia–, però fins al setembre passat el ple no va aprovar la modificació urbanística que ho farà possible, ja que empresa i consistori no es posaven d’acord sobre el projecte a desenvolupar.
Malgrat la querella, fiscalia també destaca al seu escrit que les instal·lacions estan situades a sobre d’un aqüífer que presenta una qualitat “acceptable” pel que fa als valors mitjans d’amoni, és a dir que en el cas concret d’aquesta massa d’aigua no s’estaria produint una “reducció de la biodiversitat”.
{{ comment.text }}