EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Generalitat executarà l’enderroc de la presa del riu Ritort al seu pas per Molló

La central hidrolèctrica d’aquest punt no respectava el cabal mínim i es va tancar el 2004


16/08/2020
Molló

El departament de Territori i Sostenibilitat ha comunicat a l’Ajuntament de Molló que aquest agost iniciarà els treballs d’enderroc de la presa del riu Ritort vinculada a la central hidroelèctrica que va funcionar en el punt d’aiguabarreig amb el torrent de Fabert, a Molló, fins el 2004. El projecte executiu d’aquesta actuació es va aprovar el febrer del 2019 “però ara la Generalitat ha trobat el finançament per poder-ho tirar endavant”, explica l’alcalde de Molló, Pep Coma (JxCat). En concret, la intervenció comportarà la demolició de l’estructura de la presa i del canal de desguàs de la central hidroelèctrica, i l’eliminació de la captació-presa en el torrent de Fabert i del tram de canonada superior. Des de l’Ajuntament, l’inici de les obres —que s’espera que tinguin una durada de 4 mesos i que siguin finançades en la seva totalitat per la Generalitat—, es valora de manera molt positiva, ja que d’una banda “s’enderrocarà una estructura molt precària i que no s’utilitza per a res” i, de l’altra, perquè permetrà la recuperació fluvial d’aquesta zona, “amb un important benefici per la connectivitat de la conca alta i la baixa del Ritort i les espècies que hi viuen”. La truita de riu en serà una de les més beneficiades, ja que la presa suposava “un obstacle insalvable” per tal de poder anar riu amunt en el seu període de cria. Un dels objectius d’acabar l’enderroc en els propers quatre mesos és evitar coincidir amb la seva temporada de reproducció, que comença a l’hivern.

El projecte d’aprofitament de la força de l’aigua del Ritort per generar energia elèctrica arrenca el 1985 amb l’aprovació del projecte per construir la presa i una petita central. El 1989, la Junta d’Aigües de Catalunya va atorgar la concessió d’explotació a l’Ajuntament del municipi, que a la vegada va encarregar-ne la gestió a l’empresa Salvador Serra S.A. L’any 2000, l’entitat ecologista AEMS-Rius amb Vida va denunciar que l’estructura provocava l’incompliment dels cabals mínims de manteniment. Davant d’aquesta situació, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va comprovar que l’acusació era certa i que tampoc es complien les disposicions de la llei de pesca fluvial per a la conservació de les espècies. Per aquests motius es va posar data de caducitat a la concessió per l’explotació hidroelèctrica en aquest punt. El cas de la minicentral de Molló va ser el primer de tot l’Estat espanyol en el qual una administració hidràulica com l’ACA declarava la caducitat d’una concessió per motius ambientals.

La fi de l’activitat es va produir el 2004 i, tot i que es va presentar recurs per evitar-ne el tancament, l’Audiència de Girona va ratificar el juliol del 2006 la retirada del permís d’explotació. Des de fa 16 anys, la presa al riu Ritort al seu pas per Molló està aturada i abandonada, una estructura que en breu passarà a la història.

LA PREGUNTA

El PSC ha de liderar els pactes per a la nova legislatura al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 190 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't