EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Generalitat intervé la residència Prat de Tona

Amb el personal sota mínims i casos de Covid-19 a l’interior, la situació era insostenible

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies va decidir aquest dijous intervenir la residència Prat de Tona a causa de la situació límit a la qual havia arribat, i que feia impossible mantenir una bona assistència cap als residents. Un brot de Covid-19 va fer estralls a l’interior de l’edifici, i més enllà de provocar símptomes compatibles amb la malaltia a una desena dels cinquanta usuaris, també va anar llimant la plantilla en forma de baixes laborals. El moment més delicat es va viure dimecres al matí, quan la residència va iniciar la jornada amb només dos professionals dels 36 que normalment tenen en plantilla, i es va confirmar la primera víctima d’una persona del centre a causa del coronavirus. Tot i que la situació crítica va aflorar a principis d’aquesta setmana –quan es va comunicar a l’Ajuntament–, familiars dels residents creuen que el centre ja estava desbordat des de feia més dies.

Un cop el consistori va ser coneixedor del preocupant escenari a la residència Prat –un dels dos centres geriàtrics privats del municipi–, es van activar dues línies de treball per mirar de revertir la situació: d’una banda es van engegar els contactes amb la delegació de la Catalunya Central així com també amb la conselleria d’Afers Socials per reclamar una intervenció d’urgència. De l’altra, es va activar una xarxa de voluntaris per assistir de manera immediata els residents. A banda de la metgessa que hi visita de manera habitual, el CAP de Tona també va oferir un reforç puntual en forma de personal d’infermeria.

Pel que fa a la Generalitat, va començar a posar fil a l’agulla a la situació dimecres al matí, quan va enviar personal d’Inspecció de Serveis Socials per tal de recollir en un informe les mancances que hi havia al centre. Un cop realitzat, es va constatar una important manca de personal per garantir la correcta funció assistencial i es va optar per la intervenció. Aquesta és la tercera residència que intervé la Generalitat de Catalunya després d’haver-ho fet en un equipament geriàtric a Sant Adrià de Besòs i un altre a Valls. Aquest divendres s’ha de determinar l’operador –a Sant Adrià, per exemple, va ser el Consorci de Salut i Social de Catalunya– que es farà càrrec del funcionament de la residència. Mentre no es feia efectiva la intervenció, el centre ha treballat amb un equip reduït de professionals que s’han contractat i amb el suport de voluntaris.

El secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Iglesias, va comparèixer aquest dimecres i va explicar que la prioritat en el cas de la residència Prat “és trobar alternatives i dotacions de personal preparat per aixecar la situació d’aquest centre i atendre correctament la gent gran abans que buscar responsabilitats”. En aquesta línia, Manel Cuchi, que té una familiar vivint en l’equipament, apunta que “primer és la salut i ajudar-los, però no descartem demanar responsabilitats quan tot això hagi passat”. Caldrà veure si la residència va aplicar correctament els protocols de prevenció i d’aïllament de casos sospitosos que la Conselleria d’Afers Socials i Famílies va crear expressament per fer front a l’amenaça de la Covid-19 en equipaments tan sensibles com els centres destinats a l’atenció a la gent gran.

A última hora d’aquest dijous, l’ajuntament de Tona va emetre un comunicat “agraint la intervenció per part de la Generalitat” però remarcant que “entenem que arriba tard”. En l’escrit, el consistori explica que l’acta de l’informe realitzat per Afers Socials “reflexa també el caos organitzatiu existent fruit, probablement, de la inexistència de direcció tècnica” , i apunta que personal de l’Ajuntament “va responsabilitzar-se de les tasques de suport i reorganització de la residència, amb les regidores de l’equip de govern al capdavant, veient que era totalment necessari actuar per garantir les necessitats més bàsiques de les residents. Aquesta tasca es va poder portar a terme, en bona part, gràcies a les persones voluntàries”. També mostren el seu agraïment al suport rebut des del CAP de Tona.

A Osona hi ha altres centres de gent gran on s’han confirmat positius per Covid-19. A la residència El Nadal de Vic aquesta setmana se n’han detectat tres, però el protocol de confinament per plantes està funcionant i els tres casos es troben totalment aïllats. Pel que fa al Casal Oller de Balenyà, es van realitzar proves als residents i els que estan sans dilluns van ser traslladats al convent de les Germanes Felipones, a la part de l’edifici que es destina a fer trobades religioses i que té habitacions lliures. Els que van donar positiu per coronavirus continuen a la residència però no han transcendit xifres. A la residència Sant Gabriel de Centelles, hi ha un cas reconegut i diversos de sospitosos. Aquesta setmana estava previst que s’hi fessin les proves per determinar quants infectats hi ha. La Generalitat va oferir dimecres xifres de l’afectació que està tenint la pandèmia per Covid-19 a les residències: a data de 31 de març s’havien produït 362 morts per coronavirus en aquests centres i tenien confirmats 830 casos positius. Segons les dades aportades per la Conselleria d’Afers Socials i Famílies, hi ha un 30% de la totalitat de les residències catalanes afectades “però en un 70% el virus no hi ha entrat”, va remarcar Francesc Iglesias.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't