Les cinc associacions empresarials de l’Estat espanyol que representen la indústria de la carn a la Comissió Negociadora del Conveni Col·lectiu de la Indústria Càrnia acusen els sindicats d’immobilisme en els onze mesos que porten de negociació en resposta a la convocatòria de vaga que CCOO i UGT van anunciar la setmana passada per als dies 25 i 26 de novembre i del 3 al 8 de desembre.
En un comunicat emès aquesta setmana per l’Agrupació d’Empreses Càrnies Exportadores (Agemecex), l’Associació Empresarial Càrnia (Anafric), l’Associació d’Indústries de greixos i subproductes animals (Anagrasa), l’Associació Nacional d’Indústries de la Carn d’Espanya (Anice) i la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (Fecic) remarquen l’esforç que ha fet la indústria càrnia arran de la Covid-19 o despeses sobrevingudes com l’increment de la factura de la llum o els costos de la matèria primera, a més de “la caiguda de les vendes a la Xina”, que estan tenint una enorme repercussió al compte de resultats de les empreses càrnies. Tot i això, diuen, han fet un esforç per intentar acostar posicions amb els sindicats proposant increments salarials del 2,5% per als propers tres anys, una clàusula que garanteix l’IPC als salaris o la reducció de la jornada laboral de nou a vuit hores, entre d’altres propostes que implicarien un increment del 20% dels costos laborals.
Les mesures de la patronal, asseguren, no han obtingut resposta per part dels sindicats, als quals acusen “de no haver presentat ni una sola proposta des del 18 de febrer”. Finalment, sobre la vaga, alerten que, en coincidir amb l’inici de la campanya de Nadal, “els problemes d’abastament podrien agreujar-se com a conseqüència de l’aturada nacional de tota la indústria càrnia”. També afegeixen que ja s’han anunciat expedients de regulació temporals d’ocupació a les empreses que “indirectament es veuran afectades per aquesta vaga il·lògica”.
En el mateix comunicat, les patronals de les empreses càrnies també recorden com han incrementat les despeses en els dos darrers anys a causa de les mesures per evitar el contagi de la Covid-19 i el fet d’haver inclòs al règim general els treballadors provinents de falses cooperatives. Amb tot, asseguren que els treballadors han vist incrementat el seu poder adquisitiu en un 7,5%, “percebent un increment salarial per sobre del 6% durant aquest període, a més de desenvolupar la seva activitat professional en un sector amb una enorme estabilitat laboral”.
Aquesta setmana han continuat les assemblees informatives convocades per UGT i CCOO, els dos sindicats que fan la crida a la mobilització. L’assemblea a Osona es farà aquest divendres, a les 4 de la tarda, a la seu d’UGT, ubicada a la plaça d’Osona, de Vic.
{{ comment.text }}