La imatge de la plaça Major de Vic convertida en un espiral de llum, amb un miler de torxes, tornarà a repetir-se aquest vespre. Tot i el debat que s’ha generat durant la setmana a les xarxes socials, Òmnium Cultural Osona defensa la tradició i considera que no cal substituir-les per espelmes.
Aquesta és una opció que plantejava l’escriptora Liz Castro a Twitter, alertant que les marxes de torxes que es fan a més de 200 municipis dels Països Catalans poden vincular-se a l’extrema dreta i, concretament, a la protesta supremacista blanca que hi va haver el 12 d’agost a Charlottesville, als Estats Units, i que va desencadenar un atropellament massiu amb tres morts i una vintena de ferits d’un grup contramanifestant antifeixista. Aquell dia, els supremacistes van sortir al carrer amb torxes a la mà, tal com ho havia fet el Ku Klux Klan o, més recentment, el neonazisme europeu.
Castro, que va ser candidata a presidir l’Assemblea Nacional Catalana, sosté que les “marxes de torxes s’utilitzaran en contra nostra i malmetran la imatge internacional”. A tres setmanes de l’1 d’octubre i quan encara no fa un mes dels atemptats a Barcelona i Cambrils, diumenge llançava la proposta de reemplaçar-les per espelmes. Des d’Osona, Òmnium Cultural ha descartat aquesta opció. Segons el president de l’entitat, Alfred Verdaguer, “s’ha valorat, però el més important per a nosaltres és la recreació històrica dels fets de la Guerra de Successió. La Marxa dels Vigatans no es redueix només a torxes i hem decidit mantenir el format de cada any”.
{{ comment.text }}